‘Huizen kijken is ook duurzame mogelijkheden zien’

0

Florius wil consumenten door een ‘groene bril’ laten kijken wanneer zij een woning gaan bezichtigen. Naast de geijkte zaken waar huizenkijkers meestal op letten, zoals de staat van het onderhoud en de uitbouwmogelijkheden, wil de hypotheekverstrekker de duurzame mogelijkheden onder de aandacht brengen. Adviseurs kunnen potentiële huizenkopers wijzen op de factoren die van invloed zijn op de duurzaamheid van een woning.

Karin Polman (foto), directeur van Florius: “Een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de duurzaamheid, is het bouwjaar van de woning. Woningen gebouwd voor de jaren ’70 zijn niet tot amper geïsoleerd, terwijl vanaf de tweede helft van de jaren ’70 allerlei vormen van isolatie werden aangebracht in nieuw gebouwde huizen. Denk daarbij aan dubbelglas en aan vloer- en dakisolatie. Wanneer consumenten een huis willen gaan kopen, is met name door dakisolatie veel winst te behalen. Warmte stijgt namelijk op, dus een goed geïsoleerd dak houdt warmte vast.”

‘Groener wonen’

“Advieskantoren en financiële instellingen willen consumenten wijzen op de duurzame mogelijkheden bij het kopen van een huis en van de financiering daarvan”, zegt Polman. “Als je op zoek bent naar een huis, dan wil je daar later een echt thuis van maken. Je wilt comfortabel wonen, in een huis met een laag energieverbruik. ‘Groener wonen’ is een noodzaak geworden, niet alleen voor de huiseigenaren, ook voor het leefbaar houden van onze planeet. Daarom is het goed om hier al tijdens de bezichtigingen rekening mee te houden. Wanneer consumenten op deze manier naar een huis kijken, kan de adviseur zijn klant daar vervolgens in ondersteunen bij het gesprek over de financiering van de woning.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.