Huizen in dure gemeenten dalen in waarde

0

De huizenmarkt is volop in beweging. Voor het eerst is nu duidelijk zichtbaar dat er sprake is van prijsdalingen. Het afgelopen kwartaal daalden de prijzen in gebieden met dure woningen.

Uit onderzoek van Ortec Finance naar de woningmarkt in Nederland blijkt dat er een correlatie is tussen de hoogte van de gemiddelde koopsom in een gemeente en de prijsontwikkeling. Gemeenten met relatief dure woningen kennen het afgelopen kwartaal prijsdalingen. In minder dure gebieden blijven de prijzen onveranderd stijgen.

Correlatie

Ortec Finance: “Wij taxeerden in heel Nederland ons standaard appartement, een woning van 70m² met een bouwjaar van 1985. Opvallend is dat de prijzen dalen in gebieden waar deze woning duurder is. Er is een correlatie tussen de hoogte van de gemiddelde koopsom en dalende prijzen. Andere correlaties zijn niet zichtbaar, zo is het aantal verkochte woningen nog steeds groter dan een jaar geleden. We zien dat er in september minder woningen verkocht werden dan in augustus, maar dat is een normaal seizoeneffect. Ook zien we geen verband tussen geografie en de prijsdalingen. In gemeenten rondom gebieden met prijsdalingen zien we dat er nog steeds prijsstijgingen zijn. Het effect heeft betrekking op de hoogte van de koopsommen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.