Huishoudens geven meer uit aan verzekeringen

0

Ontwikkelingen op de woningmarkt hebben ook invloed op het bestedingspatroon van consumenten. Ze gaven in juni vooral meer uit aan woninginrichting, maar ook de uitgaven aan verzekeringen en huur namen toe. Augustus lijkt volgens CBS nog gunstiger uit te pakken dan juni.

Volgens de CBS Consumptieradar hebben consumenten in juni ruim 2% meer besteed dan in juni 2016. De groei is al drie maanden op rij meer dan 2% procent. Vorige week meldde het CBS al dat de detailhandel in juni ruim 4% meer heeft omgezet dan in juni 2016.

Dienstensector profiteert

Consumenten gaven in juni bijna 5% meer uit aan duurzame goederen zoals kleding en spullen voor hun huis. Aan voedings- en genotmiddelen gaven ze ruim 2% meer uit dan een jaar eerder. Ten slotte gaven consumenten aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen bijna 2% meer uit dan in juni 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

De consumptiecijfers zijn door CBS gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.