Huiseigenaar ziet klimaatrisico vaak niet

0

Ruim driekwart (76%) van de huiseigenaren die in gebieden wonen met een verhoogde kans op overstroming of verzakking, is zich niet bewust van deze risico’s. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder bijna 2.000 huiseigenaren die in deze gebieden wonen.

Van de respondenten die wel beseffen risico te lopen, denkt 40% terug bij een overstroming of verzakking terug te kunnen vallen op bijstand van verzekeraars en overheid. “Dat is echter heel vaak niet het geval”, aldus Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. “De kosten voor funderingsherstel bij een verzakking komt volledig voor rekening van de huiseigenaar. En voor overstromingen die het gevolg zijn van het doorbreken van primaire waterkeringen is het nauwelijks mogelijk om een verzekering af te sluiten.”

Vereniging Eigen Huis bracht de risicogebieden in Nederland in kaart. Volgens de belangenorganisatie is Nederland binnen Europa één van de landen met het grootste risico op overstromingsschade. “Ook dreigen in ons land 1 miljoen woningen te verzakken door de droogte. De schadebedragen kunnen flink oplopen. Zo gaat het bij een verzakking gemiddeld om 65.000 euro per woning.”

Mensen beter informeren

Vrijwel alle huiseigenaren die wonen in risicogebieden zeggen niet eerder door de gemeente, verzekeraar of andere instantie geïnformeerd te zijn op het risico van een overstroming of verzakking. Ligtlee vindt het dan ook tijd worden dat de overheid in actie komt en de regie neemt. “Huiseigenaren zijn best bereid tot preventieve maatregelen, blijkt uit ons onderzoek. Maar veelal is daarbij de hulp gewenst van een gemeente of overheid om te weten welke stappen ze precies kunnen nemen”, aldus Ligtlee.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.