Huiseigenaar schiet in de bespaarstand

0

Van de huiseigenaren heeft 43% als gevolg van de coronacrisis al besloten om de aankoop van een auto, het onderhoud of verbouwing van de woning uit te stellen, of overweegt dat sterk. Besparingen worden gezocht in de verzekeringen, het internet, tv- en belabonnement en de hypotheeklasten.

Dat blijkt uit een peiling onder 1.432 leden van Vereniging Eigen Huis. Van de huishoudens kijkt 21% al naar manieren om te besparen op vaste lasten. Verlagen van de energielasten is voor iets meer dan de helft eerste mogelijkheid. Een kwart van de ondervraagden is bang dat zij de gespaarde reserves zullen moeten aanspreken om de maandelijkse vaste lasten te kunnen blijven betalen. Vooral onder zzp’ers (13%) leeft deze zorg.

Extra aflossing terugstorten

Om problemen voor te zijn zou VEH graag zien dat huiseigenaren die de afgelopen jaren vrijwillig extra hebben afgelost op hun aflossingsvrije hypotheek, dit bedrag weer op eenvoudige wijze en zonder toetsing kunnen opnemen. VEH: “Volgens recente schattingen is er sinds 2013 door huiseigenaren zo’n 80 miljard euro extra afgelost. Huiseigenaren die door de coronacrisis met financiële problemen kampen, zouden deze reserves zonder veel gedoe weer moeten kunnen aanspreken.” Ook doet VEH een dringend beroep op geldverstrekkers om klanten actief rentemiddeling aan te bieden én om klanten die in dezelfde situatie verkeren een voor alle geldverstrekkers gelijke behandeling te geven.

Vereniging Eigen Huis pleit daarom voor eenduidige beoordelingscriteria die in samenspraak met het ministerie van Binnenlandse Zaken, banken en andere financiële instanties worden vastgesteld. Het resultaat moet zijn dat alle geldverstrekkers aanvragen van klanten op dezelfde manier beoordelen en hen faciliteiten toekennen, zoals het eventueel opschorten van betalingsverplichtingen en/of het verstrekken van extra leningen.

Minder positief

Het gevoel dat banken hulp bieden bij betalingsproblemen door een sterk gedaald inkomen is onder de VEH-leden inmiddels afgenomen van 49% naar 29%, vooral onder zelfstandig ondernemers en zzp’ers. Een oorzaak van het afnemende vertrouwen ligt in de verwachte langere duur van de huidige crisis en de economische gevolgen. In maart verwachtte bijna 30% een korte, hevige crisis van 2 tot 4 maanden, een even grote groep dacht 4 tot 6 maanden. Eind april verwacht 37% dat de crisis een half jaar tot een jaar zal duren en bijna 30 % rekent al op een periode van een jaar of langer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.