Huiseigenaar negeert AOV-risico

0

Bijna 60% van huiseigenaren heeft geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Munt Hypotheken onder ruim 1.000 mensen met een hypotheek. Bijna 80% van hen weet weinig tot niets van de mogelijke financiële consequenties als arbeidsongeschiktheid zich voordoet.

Ondanks het forse percentage onverzekerden, heeft een deel van deze groep wel degelijk last van angst en stress om met arbeidsongeschiktheid in aanraking te komen. “Eenderde geeft aan soms of voortdurend stress en angst te ervaren om arbeidsongeschikt te raken. Dat is verontrustend”, vindt Ellen Hensbergen, directeur van Munt Hypotheken.

Het leeft nu meer

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de zorgen over arbeidsongeschiktheid alleen maar toegenomen: 35% van de ondervraagden geeft aan dat dit op hen van toepassing is. Dat veel Nederlanders zich nu meer bezighouden met het thema blijkt wel uit het feit dat zij vaak financiële reserves hebben aangelegd. Dit doen ze onder andere met als doel onvoorziene omstandigheden, zoals arbeidsongeschiktheid, op te vangen. 30% van de respondenten geeft aan hier sinds het begin van de corona-pandemie actief mee bezig te zijn geweest.

Kijk verder in de toekomst

Een derde van de Nederlanders houdt rekening met mogelijke arbeidsongeschiktheid bij het afsluiten van een hypotheek. Hensbergen: “Mensen vergeten vaak dat naast mentale arbeidsongeschiktheid zoals burn-outs en depressies ook nog fysieke arbeidsongeschiktheid op de loer kunnen liggen. Bijvoorbeeld wanneer je door een ongeluk op de werkvloer of daarbuiten niet meer in staat bent arbeid te verrichten. Meer dan 50.000 Nederlanders worden per jaar arbeidsongeschikt (RIVM, 2019). In dat kader is het best raadzaam om goed te bedenken hoe het leven eruit ziet wanneer je niet meer kan werken. Kan je dan alle belangrijke financiële lasten, zoals je hypotheek, nog wel betalen?”

Onwetendheid wegnemen

Het is vooral de combinatie van het gebrek aan een verzekering en het ontbreken van kennis over arbeidsongeschiktheid waar de hypotheekaanbieder de aandacht op wil vestigen. Volgens Munt Hypotheken kunnen geldverstrekkers en hypotheekadviseurs een rol spelen bij het wegnemen van de onwetendheid en zorgen. Iets minder dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat adviseurs hen in het adviestraject wel degelijk op het doemscenario hebben gewezen. “Dat is goed nieuws, maar hier valt absoluut nog een slag te maken. Wij willen adviseurs met deze inzichten helpen om klanten te wijzen op de mogelijke financiële gevolgen van fysieke en mentale problemen en het effect dat ze hebben op hypotheeklasten. Dat is voor ons de definitie van actief klantbeheer”, besluit Hensbergen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.