Huiseigenaar met hoge schuld steekt kop in het zand

0

Hoewel ruim een derde van de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek denkt de lening na 30 jaar niet te kunnen terugbetalen, wordt het door hen niet op prijs gesteld als de bank hierover contact opneemt. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.200 leden met een aflossingsvrije hypotheek.

Veel respondenten met een hoge aflossingsvrije hypotheek denken dat de overwaarde van hun huis aan het einde van de looptijd voldoende is om de lening te verlengen. Dat kan echter een misrekening blijken omdat bij deze verlenging na 30 jaar opnieuw wordt getoetst op de betaalbaarheid van de lening, waarschuwt VEH. Op dat moment kunnen de maandelijkse lasten te hoog blijken door een combinatie van een lager inkomen na pensionering, een hogere rente en het gemis van renteaftrek, die na 30 jaar ophoudt. “De ultieme consequentie kan dan zijn dat het huis moet worden verkocht, ook al levert dat meer op dan de hypotheekschuld. Een scenario waar velen niet aan moeten denken”, aldus VEH.

Advieskosten

Hoewel een op de vier respondenten heeft overwogen om hun lening om te zetten naar een annuïteitenhypotheek, zagen zij daarbij belemmeringen. Vooral de hoge kosten van de hypotheekadviseur en de hogere maandlasten na omzetten blijken voor velen een forse drempel op te werpen.

Hypotheekspecialist Michel Ligtlee van Vereniging Eigen Huis geeft aan dat dat omzetten van de hypotheek niet enige optie is. “Het huidige lage renteniveau zorgt voor fors lagere maandlasten na het oversluiten van een hypotheek, na rentemiddeling of na het aflopen van de rentevaste periode. Als deze besparing gebruikt wordt om de aflossingsvrije hypotheek mee te verlagen, kan het snel gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.