Huisdierbaasjes onderschatten medische kosten

0

Nederlandse huisdierbaasjes schatten de kosten voor een medische behandeling zo’n vijf à zes keer lager in dan realistisch is.

Dat concludeert huisdierenverzekeraar Figo na recent onderzoek. “Uit het onderzoek is gebleken dat ruim 70% van de Nederlandse honden- en kattenbaasjes vindt dat hun favoriete viervoeter minstens dezelfde zorg en behandeling verdient als zijzelf. Toch geeft een aanzienlijk aantal, 65%, aan de dierenarts alleen te bezoeken wanneer dit echt hoognodig is. De voornaamste reden hiervoor is de hoogte van de kosten; meer dan 40% noemt de prijzen onredelijk. Hier speelt het gebrek aan bewustzijn van de kosten die gepaard gaan met veterinaire zorg een belangrijke rol. Dit gebrek aan bewustzijn heeft uiteindelijk ook invloed op de besluitvorming. Voor de helft (54%) spelen deze hoge kosten namelijk een doorslaggevende rol in de keuze voor behandelingen”, zegt Paul Kager van Figo.

Verwachte medische kosten versus realiteit

Kager: “De gemiddelde medische kosten voor een huisdier zijn in het afgelopen jaar met 10% per behandeling gestegen. Dit maakt het contrast tussen de verwachte medische kosten en de werkelijke kosten nog scherper. Het gemiddelde bedrag dat de Nederlandse huisdierenbezitters verwachten kwijt te zijn aan een medische behandeling voor hun hond of kat is zo’n vijf à zes keer lager dan de werkelijke kosten. Zo verwachten de Nederlandse kattenbaasjes bijvoorbeeld dat de behandeling voor een gebroken pootje hun 347 euro zal kosten, terwijl dit in werkelijkheid, afhankelijk van de complexheid van de breuk en het onderzoek wat nodig is op kan lopen tot wel 2.000 euro. Deze kloof leidt vaak tot onverwachte financiële uitdagingen. Eén op de vijf hondenbaasjes geeft aan het bedrag dat hij of zij bereid is per jaar te betalen aan zorgkosten (dit wordt op gemiddeld 1.400  euro geschat) niet direct op te kunnen brengen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.