‘Huidige verzekeringsmarkt biedt veel groeikansen voor tussenpersonen’

0

Door de consolidatieslag binnen de verzekeringsmarkt zijn er een aantal grote partijen ontstaan die vanwege hun snelle groei en omvang veel aandacht geven aan de integratie van de organisatie.

Dat is te lezen in de Overnamemonitor Verzekeringsmarkt H1-2023 van BHB Dullemond, waarin zij duiding geeft aan de overnameactiviteiten binnen de verzekeringsmarkt en de gevolgen daarvan voor de verzekeringsmarkt in zijn geheel. Jorg Quapp (foto), partner bij BHB Dullemond: “Daardoor kunnen deze partijen minder tijd besteden dan ze zouden willen aan hun primaire dienstverlening. Kleinere assurantiekantoren zonder deze ballast kunnen hiervan profiteren.”

Dealvolume

Quapp: “Als we naar het aantal transacties over de eerste helft van 2023 kijken, dan ligt dit aantal op het laagste niveau in jaren. De trend van een dalend aantal transacties van de kleinste omvang (<250.000) lijkt hiermee voort te duren. Het dealvolume over de eerste helft van 2023 ligt daarentegen op een significant hoger niveau dan vorig jaar. Zo overstijgt het dealvolume in de eerste zes maanden heel vorig jaar. Met name het dealvolume in de categorie dealomvang groter dan 10 miljoen ligt, met transacties zoals Klap, Licent, NDB Groep en onderdelen van de Aegon Nederland-transactie, op een hoger niveau dan vorig jaar.”

Veel handel ligt op straat

“De cijfers laten zien dat de grotere partijen steeds groter worden”, zegt Quapp. “Wij zien echter dat deze partijen het druk hebben met internationaliseren, consolideren en integreren. Het combineren van overgenomen bedrijven en hun verschillende culturen, IT-infrastructuur en klantenbestand is een ingewikkelde klus. De tijd, energie en het geld dat hiervoor nodig is, zorgt ervoor dat er minder aandacht is voor de klant. Kleinere partijen kunnen hier de vruchten van plukken omdat zij veel flexibeler zijn en beter in staat in te spelen op de wensen en behoeften van de klant. Echter wij zien dat dit nog onvoldoende wordt opgepakt en dat er dus nog veel ‘handel op straat ligt’. Kleinere mkb-assurantiekantoren kunnen de komende jaren met gemak 8% groei op jaarbasis realiseren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.