Huidige uitkeringsovereenkomst vervangen

0

De financiële positie van pensioenfondsen illustreert volgens DNB de noodzaak om afscheid te nemen van de huidige uitkeringsovereenkomst. De belangrijkste bouwstenen voor het nieuwe pensioencontract zijn een persoonlijk pensioenvermogen en een individueel leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid.

Een persoonlijk pensioenvermogen adresseert de fundamentele kwetsbaarheden van het huidige stelsel, zegt DNB. Het zal echter niet de economische omgeving veranderen en creëert tevens geen extra middelen om de huidige tekorten te financieren. “Het is van groot belang om deelnemers goed te informeren over hoeveel vermogen zij opbouwen en wat de bijbehorende risico’s op tegenvallers zijn. Dit helpt bij het maken van een goede financiële planning.”

Vooruitlopen op politieke besluitvorming

Een persoonlijk pensioenvermogen maakt een einde aan de “ondoorzichtige herverdeling” van de doorsneesystematiek, waarin jongeren teveel premie betalen en ouderen te weinig. Het afschaffen van de doorsneesystematiek maakt het volgens DNB ook makkelijker om op den duur keuzevrijheid in de pensioenopbouw te faciliteren, indien de politiek besluit dit mogelijk te maken.

Leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid

Het persoonlijke pensioenvermogen kent een individueel leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid. DNB schetst een systeem waarin het beleggingsrisico wordt afgebouwd naarmate de deelnemer ouder wordt. Dit beschermt volgens DNB ouderen beter dan nu tegen kortingen en geeft jongeren uitzicht op een hoger verwacht pensioen. De uitvoering is nog steeds collectief om schaalvoordelen te behouden. Ook de persoonlijke pensioenvermogens zijn in het door DNB voorgestelde systeem desgewenst aan te vullen met een collectieve buffer.

DNB: “Door rendementen op het vermogen van deelnemers en gepensioneerden in goede tijden opzij te leggen, ontstaat een buffer om op in te teren in slechtere tijden. De regels over het opbouwen en uitdelen van de buffer worden vooraf vastgelegd, waarbij er niet meer uitgekeerd kan worden dan er aan buffers is opgebouwd. Dit stabiliseert de pensioenuitkering bij schommelingen in rendementen of in de levensverwachting, zonder de rekening vooruit te schuiven. Het is belangrijk dat de omvang van de buffer niet te groot is. Omvangrijke buffers beperken een leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid en roepen de vraag op wie er recht heeft op welk deel van de buffer.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.