‘Houd oog voor activering bij ziekte’

0

Het tekort aan keuringsartsen bij het UWV vereist snel handelen om te voorkomen dat de achterstanden bij het beoordelen van langdurig zieke werknemers nog verder oplopen. Maar dat mag niet ten koste gaan van activering en re-integratie bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie op plannen van minister Van Gennip (SZW) om de achterstanden bij keuringsaanvragen en beoordelingen van langdurig ziek personeel terug te dringen. “De minister komt met een reeks maatregelen voor de korte termijn die we van harte steunen. Maar we waarschuwen voor beleid dat ten koste kan gaan van succesvolle preventie en re-integratie”, zegt algemeen directeur Richard Weurding (foto).

Tekort aan keuringsartsen

“Van Gennip schrijft de Tweede Kamer dat als gevolg van een tekort aan keuringsartsen bij het UWV slechts 30% van de WIA-aanvragen en 23% van de herbeoordelingen nu op tijd wordt afgehandeld”, zegt Weurding. “Volgens ons is nog veel winst te behalen door een betere rolverdeling tussen arts, re-integratiedeskundigen en arbodeskundigen. Inkomensverzekeraars hebben de minister al laten weten dat zij graag hun steentje willen bijdragen, bijvoorbeeld via nog intensievere samenwerking en kennisdeling met het UWV.”

WIA-uitkering

Weurding waarschuwt dat bij de zoektocht naar snellere afhandeling van aanvragen de balans tussen inkomensbescherming en activering niet verstoord moet worden. “We moeten voorkomen dat zieke werknemers te snel worden afgeschreven en aan de kant komen te staan. Daarom zijn we minder positief over het idee om de standaardbeoordeling door de verzekeringsarts van 60-plussers die aanspraak willen maken op een WIA-uitkering tijdelijk te schrappen.”

Volledig arbeidsongeschikt

Ook overweegt de minister werknemers die langer dan vijf jaar ziek zijn (WGA 80-100) automatisch volledig arbeidsongeschikt te verklaren. Weurding: “Dat is gelukkig nog geen besluit. Eerst moet wat ons betreft goed worden onderzocht wat de effecten zijn op re-integratie en activering voordat over dit soort maatregelen worden ingevoerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.