Horecaprijzen 4% omhoog in eerste kwartaal

0

Mede door de invoering van de btw-verhoging per 1 januari zijn de prijzen in de horeca flink gestegen in de eerste drie maanden van 2019.

Thijs Geijer, sectoreconoom Horeca bij het Economisch Bureau van ING: “Dat de rekening van een horecabezoek hoger uit valt, hangt voor een groot deel samen met de btw-maatregel. Daarnaast hebben horecaondernemers echter ook te maken met hogere inkoop- en personeelskosten.”

Bestedingen in de horeca nemen toe

Het ING Economisch Bureau heeft in zijn vooruitzicht horeca becijferd dat de prijzen in de horeca in 2019 sterker stijgen dan gebruikelijk doordat hotels, restaurants en cafés de btw-verhoging doorberekenen. Ook het aantal verkochte consumpties en hotelovernachtingen neemt toe, maar door de hogere prijzen wordt de groei wel wat getemperd. Nederlandse consumenten zijn meer gaan besteden, maar ook de uitgaven van buitenlandse toeristen geven een impuls aan de verkopen. Daarbij neemt het aantal horecagelegenheden toe. In 2019 is het aantal horecagelegenheden per Nederlander ruim 7% groter dan in 2009. De sterkste groei van het aanbod per inwoner doet zich voor in Flevoland. Laat dit nu net de provincie zijn met de hoogste economische groei van Nederland volgens recente cijfers van het CBS.

ING horeca

Verhoging btw verklaart grootste deel

Mede door de doorgevoerde verhoging per 1 januari van het lage btw-tarief naar 9% stijgen de prijzen van hotelkamers, maaltijden en non-alcoholische drankjes. In het eerste kwartaal van 2019 gingen de prijzen bij restaurants en cafés met ruim 4% omhoog, daarvan was bijna 2,5 procentpunt het gevolg van de btw-maatregel. Door de bovengemiddelde toename van de prijzen ligt de verwachte groei van de verkopen in de horeca wat lager dan in voorgaande jaren. Het ING Economisch Bureau verwacht dat in 2019 de verkopen met 2% zullen toenemen. Tussen 2014 en 2018 stegen de verkopen van consumpties en overnachtingen jaarlijks met ruim 4%.

Aantal horecagelegenheden in de lift

In tien jaar tijd is het totale aantal horecagelegenheden in Nederland met 12,5% toegenomen. Doordat de bevolking ook groeide, is het aanbod per Nederlander met ruim 7% gestegen. De stijging van het aanbod doet zich onder andere voor in winkelgebieden, waar horeca regelmatig in de plaats komt van winkels. Ook rondom vervoersknooppunten is er steeds meer horeca te vinden. Het ING Economisch Bureau verwacht dat er in 2019 ruim 25 horecagelegenheden per 10.000 Nederlanders zullen zijn. Zeeland heeft van alle provincies het grootste horeca-aanbod per inwoner. Flevoland kent het laagste horeca-aanbod, maar is met een inhaalslag bezig. In Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland is de groei ook bovengemiddeld. In deze provincies neemt zowel de vraag van de groeiende eigen bevolking als de vraag van dagjesmensen en buitenlandse toeristen sterk toe.

Lees hier het vooruitzicht horeca.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar