Hoogste groei in provincie Flevoland

0

De Nederlandse economie groeide in 2018 met 2,7%, wat iets lager was dan in 2017. Er was een provincie die er qua groei bovenuit stak: Flevoland.

Op basis van nieuwe cijfers van het CBS was de provincie met de laagste groei Groningen. Dat had alles te maken met de afname van de aardgaswinning.

Flevoland aan kop dankzij Almere

Dat Flevoland de provincie met de hoogste economische groei was in 2018 is vooral te danken aan Almere. Almere had, net als in 2017, van de COROP-plusgebieden de sterkste economische groei, te weten 4,6%. Een toenemende bevolking en stabiele groei van leasebedrijven droegen hieraan bij. Haarlemmermeer e.o. profiteerde in 2018 van de positieve ontwikkeling in de luchtvaart en de uitzendbureaus wat zorgde voor een economische groei van 3,8%. De krimp in Overig Groningen, die veroorzaakt werd door een afname in de aardgaswinning, werd gedeeltelijk teniet gedaan door een gemeentelijke herindeling. In het merendeel van de gebieden lag de groei tussen 2 en 3%.

Zuidwest-Friesland had weliswaar met 5,2% een sterkere groei dan Almere, maar een deel van het hogere bbp is het gevolg van een gemeentelijke herindeling. Hierdoor verschoof een deel van de economie van Noord-Friesland naar Zuidwest-Friesland. Het CBS kan het effect van deze herindeling op het regionale bbp niet kwantificeren. Door een andere gemeentelijke herindeling kromp de economie van Oost-Groningen en was de krimp in Overig Groningen minder sterk.

Top 3 sterkst groeiende provincies ongewijzigd

De drie sterkst groeiende provincies in 2018 zijn dezelfde als in 2017. Flevoland groeide met 3,4% opnieuw het hardst, gevolgd door Noord-Holland met een economische groei van 3,2% en Noord-Brabant met een groei van 3,0%. Noord-Brabant profiteerde van de groei in de industrie die hier bovengemiddeld aanwezig is. Doordat de aardgaswinning verder is afgenomen kromp de economie van Groningen met 0,8%. De economische groei exclusief aardgaswinning bedroeg 2,7% en is daarentegen wel sterker dan vorig jaar en gelijk aan het Nederlands gemiddelde.

CBS

Negatieve invloed financiële sector

Al een aantal jaar groeit de economie van Amsterdam het sterkst van de vier grote steden. Op de financiële dienstverlening na, kenden alle belangrijke bedrijfstakken in Amsterdam een sterke groei. Rotterdam en Utrecht groeide met 2,8% net iets harder dan het Nederlands gemiddelde. Den Haag zat met een groei van 2,7% precies op het gemiddelde. In Rotterdam deed de industrie het beter dan gemiddeld, maar nam de groei in het vervoer en de opslag af. Utrecht kende een bovengemiddelde groei van de handel, maar net als in Amsterdam kromp ook hier de financiële dienstverlening. In Den Haag is de financiële dienstverlening minder omvangrijk dan in Amsterdam en Utrecht, maar was de krimp wel groter.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar