Onmogelijke situatie door provisieverbod beleggingen

0

Het provisieverbod op dienstverlening bij beleggingen zorgt voor problemen bij de beloning voor beleggingsdiensten onder het Nationaal regime. Het ministerie onderzoekt op dit moment de ontstane situatie.

Dat meldt Adfiz. Het provisieverbod voor beleggingsondernemingen houdt kort gezegd in dat er vanaf 1 januari 2014 geen provisie betaald of ontvangen mag worden voor beleggingsdienstverlening door beleggingsondernemingen. In dit provisieverbod is geen sprake van eerbiedigende werking.

Voor financieel dienstverleners die beleggingsdiensten verrichten onder het Nationaal Regime geldt sinds 1 januari 2013 het provisieverbod voor complexe producten. In dit provisieverbod is wel sprake van eerbiedigende werking.

Eind december verstuurde een aantal beleggingsondernemingen brieven naar het intermediair. Zij kondigen aan de provisie op de beleggingsdienstverlening per 1 januari 2014 stop te zetten. “Daarmee schenden zij juridische afspraken met het intermediair”, aldus Adfiz.

De brancheorganisatie heeft deze aanbieders hierop aangesproken. Zij antwoordden hiertoe gedwongen te worden. Het intermediair mag de provisie wel blijven ontvangen, maar zij mogen deze provisie niet meer betalen, als beleggingsonderneming die niet onder het Nationaal regime valt. Adfiz heeft toen direct aan de bel getrokken bij ministerie en AFM.

Deze week werd bekend dat Legal & General en Allianz een andere keuze hebben gemaakt. Zij respecteren de provisieafspraken die zij met het intermediair hebben gemaakt. Waarschijnlijk handelen ze hiermee wel in strijd met het provisieverbod.

“De onmogelijke situatie waarvoor het provisieverbod aanbieders stelt is daarmee klip en klaar”, aldus Adfiz. “Het is kiezen, word ik door de hond of de kat gebeten. Blijf ik provisie betalen en zoek ik als aanbieder de confrontatie met de toezichthouder die het provisieverbod moet handhaven? Of stop ik de provisiebetalingen en gok ik op de confrontatie met de rechter die uitspraak moet doen over de rechtmatigheid van eenzijdige schending van lopende provisieafspraken met het intermediair.”

Dit is exact het dilemma waarvoor Adfiz in 2011 al waarschuwde bij de vormgeving van het provisieverbod voor complexe producten. “Dat is toen opgelost met een goede regeling voor eerbiedigende werking. Ook in de consultatie voor het provisieverbod voor beleggingsdiensten hebben wij hierop gewezen. Helaas blijkt dat de gekozen wettelijke formulering in deze wet nu voor problemen blijkt te zorgen.”

Een snelle oplossing is gewenst, vindt Adfiz. “Temeer omdat een groot deel van de doorlopende provisierechten vergoedingen zijn voor eerder geleverde diensten bij het afsluiten van het contract. Bijvoorbeeld bij bancaire lijfrentes, waar de eerste jaren nauwelijks waarde in zit en dus ook nauwelijks inkomsten uit komen. Terwijl de volledige adviesdienstverlening wel al aan de klant is geleverd. De vergoeding aan het intermediair door de aanbieder heeft zo het karakter van uitgestelde beloning. Linksom of rechtsom zullen de kosten voor reeds geleverde dienstverlening vergoed moeten worden.”

Nagekomen bericht van Adfiz:

Allianz en Legal & General handelen niet in strijd met provisieverbod beleggen

In tegenstelling tot ons eerdere vermoeden handelen Allianz en Legal & General niet in strijd met het provisieverbod. Onder het provisieverbod voor beleggingsondernemingen mogen beleggingsondernemingen vanaf 1 januari 2014 geen provisie betalen of ontvangen voor beleggingsdienstverlening. De situatie is echter anders wanneer een aanbieder handelt als beleggingsinstelling of verzekeraar. In die hoedanigheid mag de aanbieder lopende provisieafspraken voor beleggingsdienstverlening onder het nationaal regime wel eerbiedigen bij overeenkomsten die voor 1 januari 2013 zijn aangegaan.

Allianz en Legal & General hebben de afgelopen dagen aangegeven dat zij niet als beleggingsonderneming handelen, maar als beleggingsinstelling of verzekeraar. Zij kennen daarom geen wettelijke belemmering om hun gemaakte provisieafspraken na te komen.

Voor beleggingsondernemingen daarentegen is het probleem wel reëel dat zij van de wet niet langer provisie mogen uitkeren, terwijl het intermediair in redelijkheid wel een beroep op gemaakte provisieafspraken kan en zal doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.