Wantrouwen en integriteit

0

Auteur: Theo Krins, manager Vermogensadvies Legal & General

De financiële markten zijn erg volatiel en er is veel onzekerheid in de markt over hoe de economie zich zal gaan ontwikkelen. Zodra er geruchten zijn dat de steunprogramma’s vanuit de overheid worden gestopt, slaat al snel de paniek toe. De centrale banken doen er tegelijkertijd van alles aan om de economie te stimuleren door onder andere de rente heel laag te houden. Die lage rente zal in 2015 naar verwachting nog wel aanhouden.

Naast de onzekerheid over het economisch herstel zal volgend jaar ook gedomineerd worden door de gevolgen van de drie decentralisaties (Wmo, arbeidsparticipatie en Jeugdzorg). De burgers zullen veel meer eigen verantwoordelijkheid krijgen met betrekking tot de zorg en het is maar de vraag of het omzien naar elkaar gaat lukken; de meeste Nederlanders willen best wat doen voor hun buren en familie, maar niet structureel.

Financieel gezien zullen de Nederlanders in 2015 gaan ervaren wat er nog van hun pensioen overblijft en hoeveel er eigenlijk nog wordt opgebouwd na allerlei wijzigingen. Het wantrouwen naar de overheid groeit door het steeds vaker afschaffen of versoberen van faciliteiten.

Ik verwacht dat burgers steeds vaker gaan kiezen voor afzien van deelname aan regelingen en zelf gaan sparen en beleggen. Het is in ieder geval belangrijk dat de financieel adviseur veel energie steekt in het overtuigen van de klanten om geld te reserveren voor later.

De ontwikkelingen op de pensioenmarkt biedt de financieel adviseur de ideale gelegenheid om als coach van de klant een integraal (pensioen)advies te geven. Meer en meer zal in deze turbulente tijd duidelijk (moeten) worden dat een onafhankelijk financieel adviseur uitstekend in staat is om (tegen betaling!) een integer advies te geven en dat is weer in het belang van de klant voor nu en voor later!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.