Hogere zorgpremie activeert shopgedrag

0

Een op de zes Nederlanders (17%) acht de kans groot dit jaar over te stappen naar andere zorgverzekering. De hogere zorgpremie wordt hiervoor door als belangrijkste reden gegeven. Die gaan in 2019 met een gemiddelde van zo’n 6% omhoog. Vorig jaar stapte uiteindelijk 6,2% van de mensen over naar een andere zorgverzekering. 

Het overstappercentage ligt al jarenlang rond dit percentage (2016: 6,4%, 2017: 6,3%). Hans de Kok, directeur van Pricewise, noemt het dan ook opvallend dat in zijn onderzoek 17% van de respondenten dit jaar aangeeft serieus een overtap te overwegen. “Zelfs als straks het daadwerkelijke aantal mensen dat overstapt op de helft ligt, dus tussen de 8 en 10%, zou het nog om een zeer substantiële stijging gaan. De jaarpremies stijgen uiteraard fors dit jaar, dan wil je als consument ook wel even goed kijken of je toch nog kunt besparen op je zorgverzekering.”

Onderzoek

Pricewise heeft voor verschillende profielen een doorberekening gemaakt van de nieuwe zorgpremies en aanvullend daarop onderzoek gedaan onder 1.000 respondenten. Aan de hand van vier veel voorkomende profielen berekende Pricewise wat de nieuwe zorgpremies concreet betekenen voor de premiekosten. Hiervoor zijn de goedkoopste verzekeringen per profiel vergeleken met de goedkoopste verzekeringen van vorig jaar voor deze profielen. De nieuwe premies betekenen volgens deze doorrekening een toename in de jaarlijkse premiekosten van minimaal 55,80 euro voor een alleenstaande, minimaal 56,40 euro voor een gezin met twee kinderen tot en met tien jaar, minimaal 73,20 euro voor een echtpaar en zelfs minimaal 165,12 euro voor een alleenstaande ouder met één kind.

Op individueel niveau kunnen de stijgingen verschillen naargelang de voorkeur in gewenste dekking en de best passende zorgverzekering. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering kan volgens de doorrekening zelfs oplopen tot 400 euro.

Onderzoek

Ruim de helft van de respondenten (56%) aan het onderzoek hebben meegedaan is van plan om dit jaar hun zorgverzekering te vergelijken. Dat is een verdubbeling ten aanzien van 2016, toen nog 28% aangaf zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering. Een op de zes respondenten (17%) acht dit jaar de kans zelfs groot tot zeer groot dat hij of zij zal overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

De stijging van de zorgpremies wordt als voornaamste reden gegeven. Andere redenen om over te stappen zijn dat men de huidige verzekering te duur vindt (58%) of men ontevreden is over de huidige zorgverzekering (41%).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.