Hogere tarieven doorlopend toezicht

0

Als gevolg van extra inzet op thematische toezichtgebieden, investeringen in technologie om het toezicht te versterken en verandertrajecten die de effectiviteit, efficiency en wendbaarheid van de toezichthouder vergroten, valt de AFM-begroting voor het toezicht dit jaar €4,6 miljoen hoger uit.

Deze extra kosten worden door de sector opgehoest. Gemiddeld stijgen de tarieven voor het doorlopend toezicht dan ook ten opzichte van vorig jaar. Na goedkeuring van de nieuwe tarieven door de minister van Financiën en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zijn deze vandaag in de Staatscourant gepubliceerd. Voor adviseurs en bemiddelaars stijgen de tarieven met 3,6%. Voor alle bij de AFM onder toezicht staande ondernemingen is dit gemiddeld 6,4%.

16 groepen ondernemingen

De toezichtkosten worden verdeeld over 16 groepen ondernemingen zoals adviseurs, bemiddelaars, accountantsorganisaties, beleggingsondernemingen, banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Aan elke groep wordt een vast percentage van de totale toezichtkosten, onder aftrek van de kosten voor eenmalige verrichtingen, toegerekend. Dit percentage staat voor een periode van vijf jaar vast. Van juni tot en met september worden de facturen gefaseerd per toezichtcategorie verstuurd naar de onder toezicht staande ondernemingen.

Overschot van € 4,5 miljoen

In 2015 was er echter ook een positief verschil tussen de begrote en werkelijke kosten en opbrengsten van de AFM. Dit overschot van € 4,5 miljoen is verwerkt in de nieuwe tarieven 2016.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.