‘Hogere spaarrente heeft de consument zelf in de hand’

0

De ACM berichtte gisteren dat een gebrek aan concurrentie tussen banken een belangrijke oorzaak is van de huidige lage spaarrentes.

De ACM baseert haar uitspraak op onderzoek naar de Nederlandse spaarmarkt. Sieto de Vries, spaarexpert bij vergelijkingssite Geld.nl, juicht de aanbevelingen die de ACM in haar rapport doet, toe. “Maar de ACM richt zich met haar oplossingen vooral tot de wetgever. Terwijl de macht om de spaarmarkt in beweging te zetten, uiteindelijk vooral bij consumenten zelf ligt.” Het beeld dat de toezichthouder schetst van een gebrek aan concurrentie tussen de banken, herkent De Vries echter niet. “Wij vergelijken al meer dan 20 jaar spaarrentes van banken in Europa en hebben nog nooit zoveel banken in onze vergelijking gehad als nu. In feite is de concurrentie dus groter dan ooit.”

Overstapangst wegnemen

De Vries herkent wel de overstapdrempels die de ACM benoemt. “Mensen hebben het drama met Icesave, de IJslandse spaarbank die in 2008 failliet ging, nog vers in het geheugen zitten. Dit zorgt voor een begrijpelijke, maar ongegronde angst. Want alle banken uit onze vergelijking vallen onder een depositogarantiestelsel. Hierdoor is je spaargeld ook in het buitenland tot 100.000 euro per bank gegarandeerd. Een andere drempel die consumenten ervaren, is dat overstappen lastig is. Dat valt wel mee, Het online openen van een spaarrekening, is voortaan in 10 minuten geregeld. Een andere reden om niet over te stappen, is dat je bij sommige banken ook een betaalrekening moet openen om er te kunnen sparen. Ten eerste is deze betaalrekening in veel gevallen gratis. En mocht dit toch een drempel zijn: tijdens het vergelijken zie je eenvoudig bij welke banken dit verplicht is.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.