Hogere schadepieken door extremer weer

0

Het totaal aan het weer gerelateerde uitgekeerde schadebedrag in 2021 komt uit op ruim 465 miljoen euro. Dat blijkt uit het dashboard Klimaatschademonitor, opgesteld door het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars. Wat opvalt is dat de schadepieken steeds hoger worden.

De bedragen die in het dashboard worden weergegeven gaan over particuliere schades, aangevuld met de zakelijke schades voor de grootste schadegebeurtenissen. In een reactie op de tweede Klimaatschademonitor benadrukt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, dat het schadebedrag in de toekomst nog veel hoger uitvalt als we nu niet ingrijpen. Door als samenleving de juiste preventieve maatregelen te nemen en ons aan te passen aan de klimaatverandering, is volgens Weurding meer dan 20% van de weer gerelateerde schade te voorkomen.

Zakelijke schade

Omdat dit jaar voor het eerst ook de zakelijke schade is meegenomen bij de grootste schadevoorvallen, wordt duidelijk hoeveel impact weerschade heeft op de zakelijke markt. Weurding: “Zo is de schade van de overstroming in Limburg vorig jaar geschat op zeker 180 miljoen particuliere schade (woonhuis en voertuigen). Tel je de zakelijke schade daarbij op, dan komen we uit op een totaalbedrag van 210 miljoen euro, een flinke stijging.”

Andere voorbeelden die het Verbond van Verzekeraars aanhaalt en waarbij de zakelijke schade voor grote verschillen zorgt, is de roemruchte hagelbui uit 2016. “Deze was goed voor 403 miljoen euro en nu met de zakelijke schade erbij uitkomend op 667 miljoen euro. De storm uit januari 2018 kwam met alleen de particuliere schade uit op 373 miljoen en nu op 537 miljoen euro.”

Het gemiddelde schadebedrag dat verzekeraars sinds 2007 jaarlijks uitkeren aan weer-gerelateerde schade aan gebouwen en auto’s bedraagt volgens het Verbond van Verzekeraars 325 miljoen euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.