Hogere rente leidt tot stijgende dekkingsgraden pensioenfondsen

0

De dekkingsgraden van de pensioenfondsen stegen ook het afgelopen kwartaal, schrijft de Pensioenfederatie op zijn website. “Bij een dekkingsgraad van 100% heeft een pensioenfonds precies voldoende in kas voor de pensioenen van huidige en toekomstige gepensioneerden. Door de stijgende rente, dalen de verplichtingen op de balans en kunnen pensioenen eerder worden verhoogd, ondanks het verlies op de beleggingen. De komende maanden besluiten pensioenfondsen of en zo ja hoeveel zij de pensioenen kunnen verhogen.”

Dankzij aangepaste wetgeving die vooruitloopt op het nieuwe pensioenstelsel kunnen pensioenfondsen dit jaar al de pensioenen verhogen (indexeren) bij een dekkingsgraad van 105%. Er zijn pensioenfondsen die van de zomer al een verhoging hebben doorgevoerd, blijkt uit cijfers van de Pensioenfederatie.

Indexatiemaatstaf

Pensioenfederatie: “De mate waarin pensioen omhoog kan, wordt bepaald door de indexatiemaatstaf (die de lonen of de prijzen volgt) en de referteperiode. De referteperiode is de periode die een pensioenfonds aanhoudt om de gemiddelde prijsstijging (inflatie) of loonstijging in het voorgaande jaar te bepalen. Die referteperiode verschilt per pensioenfonds. Tot slot weegt bij het besluit om pensioen te verhogen ook mee dat het pensioenfonds voldoende vermogen moet aanhouden om de transitie naar het nieuwe stelsel voor alle groepen evenwichtig uit te kunnen voeren.”

Wet toekomst pensioenen

Bij de aankondiging van het uitstel van de Wet toekomst pensioenen werd ook bekend dat de tijdelijke regeling waarbij pensioenfondsen hun pensioen niet hoeven te verlagen bij een dekkingsgraad van boven de 90%, niet wordt verlengd. Pensioenfondsen moeten weer een dekkingsgraad van 104% of hoger hebben. De dekkingsgraad die een pensioenfonds heeft op 31 december 2022 is hiervoor bepalend. De minister heeft aangegeven dat er op dit moment geen grote groep pensioenfondsen is die niet aan de financiële vereisten lijkt te gaan voldoen, en dat zij aan het eind van het jaar zal bekijken of dat nog steeds zo is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.