Hogere NHG-kostengrens, premie blijft 0,7%

0

De NHG-kostengrens is voor 2021 vastgesteld op 325.000 euro. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd ligt de grens 6% hoger op 344.500 euro. Woningkopers blijven volgend jaar 0,7% borgtochtprovisie over de hoogte van hun hypotheek aan NHG afdragen, net als in 2020.

NHG heeft de afgelopen maanden samen met vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Financiën een nieuwe NHG-kostengrensmethodiek ontwikkeld.

De huidige methodiek is gebaseerd op de gemiddelde koopsommen in de afgelopen 3 maanden. De nieuwe methodiek is gebaseerd op de gemiddelde koopsommen over een periode van 39 maanden, vermeerderd met een correctiefactor om aan te sluiten bij de gemiddelde huizenprijs in het betreffende jaar. De kostengrens zal zich volgens NHG zo gelijkmatiger ontwikkelen dan voorheen en draagt hierdoor bij aan een stabielere woningmarkt.

Borgtochtprovisie

De NHG-premie en kostengrens zijn vastgelegd in de Voorwaarden & Normen, die NHG uiterlijk 1 november publiceert en per 1 januari 2021 ingaan. De NHG-kostengrens stijgt per die datum met 15.000 euro. NHG zet in op een borgtochtprovisie die onafhankelijker is van schommelingen op de woningmarkt. Per 1 januari van dit jaar ging de NHG-premie omlaag naar 0,7%, waarbij NHG aangaf dat dit niveau als basis voor de komende jaren kan gelden. In 2021 is de eenmalige borgtochtprovisie dan ook gelijk gebleven.

Een onafhankelijke actuaris onderzoekt jaarlijks bij welke premiehoogte NHG de toekomstige verliesdeclaraties van NHG-garanties kan blijven uitbetalen. De organisatie hanteert daarbij het uitgangspunt: ‘een premie zo hoog als het moet, maar zo laag als het kan’. Het fonds achter NHG is volgens de Raad van Bestuur van NHG voldoende robuust om de risico’s die NHG overneemt van geldverstrekkers en consumenten op te vangen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.