Hogere hypotheek bij studieschuld

0

Minister Ollongren neemt het advies van Nibud over om de factor waarmee een studieschuld meeweegt bij het verkrijgen van een hypotheek, te verlagen. De nieuwe wegingsfactor wordt deze zomer nog meegenomen in de internetconsultatie van de Regeling hypothecair krediet 2021.

Aan de hand van een wegingsfactor kunnen hypotheekadviseurs, kredietverstrekkers en woningzoekenden de impact van een studielening op de wettelijk toegestane hypotheeklening berekenen. De huidige wegingsfactor is in 2014 door de hypotheekverstrekkers onderling vastgesteld en is – ondanks de lage rentestand – al zes jaar hetzelfde. In het adviesrapport ‘Het meewegen van de studielening bij hypotheekaanvragen’ schrijft Nibud dat een studieschuld iets minder zwaar kan wegen bij het aanvragen van een hypotheek. Nu de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dit advies overneemt kan een nieuwe lagere wegingsfactor vanaf 1 januari 2021 worden toegepast. Deze verlaging leidt volgens het Nibud niet tot overkreditering.

Nieuwe wegingsfactor

Voor studieleningen geldt nu een wegingsfactor van 0,75% voor schulden met een aflosfase van 15 jaar (mbo-schulden en schulden van studenten in het hoger onderwijs die nog recht hadden op de basisbeurs) en 0,45% voor schulden met een aflosfase van 35 jaar (schulden die zijn aangegaan onder het leenstelsel).

Bij de huidige rente voor studieschulden van 0% is een wegingsfactor van 0,65% voor een studielening met een aflosfase van 15 jaar verantwoord volgens de systematiek die het Nibud nu voorstelt, en voor studieleningen met een aflosfase van 35 jaar een wegingsfactor van 0,35%. Bij deze nieuwe wegingsfactor wordt bij een studielening van 10.000 euro en hypotheekrentes van 1 à 2 procent de hypotheek met bijna 3.000 euro minder beperkt dan wanneer de oude wegingsfactor wordt gebruikt. Bij een studielening van 25.000 euro ligt het effect tussen de 7.000 en 8.000 euro. Dit geldt voor zowel studieleningen met een aflosfase van 15 jaar als 35 jaar.

Aanpassen

Voor studieleningen worden lagere wegingsfactoren gehanteerd omdat dit leningen zijn die met sociale terugbetaalvoorwaarden gepaard gaan. De wegingsfactor van consumptieve leningen is aanzienlijk hoger. Het Nibud adviseert om de wegingsfactor van studieleningen aan te passen als de gemiddelde rente op deze leningen van de vijf meest recente jaren boven de 1% komt. Dat zal nog wel even duren, de rente op studieleningen is al sinds 2016 vastgesteld op 0%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.