Hogere detailhandelsomzet breed gedragen

0

Het CBS maakte vandaag de cijfers voor de detailhandelsomzet over de maand februari bekend. Er was sprake van een flinke stijging, die bovendien breed werd gedragen.

Naast een stijging van de omzet bij zowel food als non-food was er ook sprake van een sterke groei van de online-verkopen.

Detailhandelsomzet en verkoopvolume omhoog

De detailhandel heeft in februari 4,3% meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar, zo meldt het CBS. Het verkoopvolume lag 3,5%. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in februari. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Doordat februari precies 4 kalenderweken telt, is de ongecorrigeerde omzet van de detailhandel gelijk aan de koopdaggecorrigeerde omzet.

CBS

Sterke groei non-food

De omzet van de winkels in non-food groeide in februari op jaarbasis met 5,7%. Het bijbehorende volume lag ruim 4% hoger. De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in meubels en woninginrichting realiseerden in februari, evenals een maand eerder, de grootste omzetstijging. Ook de omzet van de winkels in schoenen en lederwaren, de kledingwinkels, de winkels in consumentenelektronica en witgoed, de winkels in recreatie-artikelen en de drogisterijen was hoger dan een jaar eerder.

CBS

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in februari 1% meer omgezet dan in februari 2018. Het verkoopvolume groeide daarbij met 0,7%. De omzet van de supermarkten lag 1,3% hoger dan een jaar eerder, terwijl de omzet van de speciaalzaken met 0,7% kromp.

De online omzet was in februari 16,8% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben 11,3% meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 26,5%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar