‘Hogere bouwleges maken verbouwingen steeds duurder’

0

Huiseigenaren zijn dit jaar soms honderden euro’s meer kwijt aan de vergunning voor een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van hun huis. Dit blijkt uit het jaarlijkse bouwlegesonderzoek van Vereniging Eigen Huis.

In 41 gemeenten stijgen de bouwleges voor een kleine verbouwing dit jaar met meer dan 10% en in drie gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50% omhoog. De gemeente Renkum spant de kroon met een verhoging van 65%. Deze gemeente heeft het systeem van legesberekening gewijzigd. Een kleine bouwvergunning kost daardoor dit jaar 450 euro, 177 euro ten opzichte van vorig jaar.

Verbouwingen

Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij. Bij de aanvraag van een dergelijke vergunning berekent de gemeente leges. Door het vele thuiswerken, de lage hypotheekrente en de krappe woningmarkt willen veel huiseigenaren hun huis verbouwen. Veel aannemers zijn dan ook tot ver in het volgende jaar volgeboekt.

Onderlinge verschillen enorm

Tussen gemeenten zijn de verschillen in leges ook dit jaar enorm: waar Den Haag slechts 100 euro berekent voor een kleine verbouwing, moet daarvoor in Veenendaal 977 worden neergelegd.

Nieuwbouwwoning duurder

Ook kopers van nieuwbouwwoningen betalen bouwleges. De kosten zitten in de totaalprijs van de woning. In Montfoort en Renkum schieten de leges van een gemiddelde nieuwbouwwoning met bouwkosten van 170.000 euro (exclusief grondkosten en btw) dit jaar met meer dan 50% omhoog. Daarentegen verlaagt Putten de leges voor een nieuwbouwwoning met 36%. Landelijk stijgen de leges voor een nieuwbouwwoning dit jaar met gemiddeld 3.3%.

Paal en perk stellen aan verschillen

Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: “Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen. Eerdere oproepen van opeenvolgende ministers van BZK aan gemeenten om hier verandering in te brengen hebben geen enkel resultaat gehad. Daarom roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.