Hoger aantal leningdelen per hypotheek

0

Het aantal leningdelen per hypotheek is vorig jaar opnieuw toegenomen. Sinds 2013, toen voor nieuw te sluiten hypotheken de eis van annuïtaire aflossing ging gelden, is het aantal leningdelen toegenomen van 1,70 tot 1,94 per hypotheek. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop.

Met name bij doorstromers en einde relatie is er volgens de hypotheekketen sprake van meerdere leningdelen, met verschillende aflosvormen en perioden dat de hypotheekrente aftrekbaar is. Aanvragen met meer dan vijf leningdelen zijn inmiddels geen uitzondering meer en illustreren volgens De Hypotheekshop de toegenomen fiscale complexiteit, waar consumenten, adviseurs en de belastingdienst mee te maken hebben.

In de dagelijkse praktijk geeft het aantal leningdelen soms problemen. “Geldverstrekkers worstelen met het toegenomen aantal leningdelen. Eén grote aanbieder kan er maximaal vier in het systeem registreren”, aldus De Hypotheekshop.

Minder aflosvrij

Het onderzoek laat tevens zien dat de gemiddelde hoogte van een aflossingsvrij leningdeel in 2018 niet verder is gestegen, maar zelfs licht is gedaald tot 121.000 euro. Dit is volgens De Hypotheekshop een breuk met de trend waarin de hoogte van een aflossingsvrij deel de laatste jaren juist telkens toenam (2013 102.000 euro, 2017 122.000 euro).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.