Hoge villatax treft vaker ‘gewone’ huizen  

0

Vereniging Eigen Huis heeft het ministerie van Financiën en BZK gevraagd om met terugwerkende kracht van vijf jaar een koppeling te maken tussen de WOZ-waardeontwikkeling en de indexatie van de villatax voor woningen met een WOZ-waarde boven 1.110.000 euro.

Volgens VEH krijgen door de gekte op de woningmarkt steeds meer huiseigenaren te maken met de extra hoge belasting. Bij een WOZ-waarde boven 1.110.000 euro (WOZ-waardegrens voor 2021) schiet de fiscale bijtelling van het eigenwoningforfait (EWF) van 0,5% naar 2,35%. Het aantal huiseigenaren dat deze extra hoge belasting op het eigen huis betaalt is sinds 2015 verviervoudigd naar ruim 60.000. Dat komt omdat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen sinds 2015 met bijna 36% is gestegen, maar de grens van de villatax in diezelfde periode met slechts met 7% omhoog is gegaan. Daardoor vallen steeds meer huizen in de categorie waarop de hogere belasting van de villatax van toepassing is.

Forse bijtelling

De belasting zet de betaalbaarheid van het wonen voor een groeiende groep eigenaren onder druk, stelt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. Volgens hem worden nu ook ‘gewone rijtjeshuizen’ in Amsterdam en andere gemeenten in de Randstad die in de naoorlogse jaren als betaalbare woningen zijn gebouwd aangeslagen voor de hogere belasting. Klein: “Het WOZ-prijskaartje dat aan een woning wordt gehangen zegt weinig over de hoogte van het inkomen. Voor mensen met hele normale inkomens en ouderen met een pensioen, die vaak al tientallen jaren in hun huis wonen, kan dat de betaalbaarheid flink onder druk zetten. Dit wordt versterkt door de geleidelijke afbouw van de Wet Hillen. Mensen met een kleine of geen renteaftrek krijgen daardoor steeds meer te maken met een forse bijtelling.”

Maandelijks 300 euro

Hij schetst aan de hand van een voorbeeld hoe de woonlasten zomaar met 300 euro per maand kunnen stijgen. “Een woning in Utrecht die in 2014 is gekocht voor € 800.000 euro heeft volgens het CBS inmiddels een WOZ-waarde van bijna € 1,3 miljoen. De bijtelling van het eigenwoningforfait bedraagt hierdoor in 2021 ongeveer € 10.000 terwijl dat in 2015 nog € 6.000 was. Als op deze woning een volledige hypotheek rust, betekent dit dat de eigenaar door de villatax maandelijks dit jaar ruim € 300 hogere woonlasten betaalt (bruto).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.