Hoge tevredenheid over lopende hypotheek

0

Nederlanders zijn erg tevreden over hun hypotheek. Circa 63% van de woningeigenaren geeft hun hypotheek een 8 of hoger. Althans, dat komt naar voren uit de tweede NIBC Direct Happy Hypotheek Index.

In opdracht van de hypotheekverstrekker ondervroeg Kien Onderzoek in september 1.073 Nederlanders met een hypotheek. Opvallend uitkomst is dat 82% aangeeft dat de krapte op de woningmarkt geen effect heeft op hun huidige woonsituatie. Woningeigenaren zegen vooral tevreden te zijn omdat de hypotheek goed aansluit bij de huidige situatie (70%). Ook denkt ruim de helft (51%) dat hij voordelig uit is met zijn hypotheek. Voor 1 op de 2 Nederlanders is de lage rente de reden om de hypotheek met een 7 of hoger te beoordelen.

Weinig inhoudelijke kennis

Respondenten met een recent afgesloten hypotheek (tot twee jaar geleden) of die met de langstlopende hypotheken (langer dan 20 jaar) geven met respectievelijk een 8 en 8,1 het hoogste cijfer. Tevredenheid en kennis van zaken blijken wel wat uit elkaar te liggen. De ondervraagden geven hun kennis van hypotheken namelijk een gemiddeld rapportcijfer van een 6,4. Bijna een kwart (22,7%) geeft zichzelf een rapportcijfer van een 5 of lager.

Eerst verkopen dan kopen

Het overgrote deel van de respondenten (78%) verwacht dat hij of zij hun woning snel kan verkopen. Daarbij denkt ruim driekwart (76%) dat de woning meer waard is geworden. Hetzelfde percentage verwacht dat er ook veel vraag naar de woning is. Toch zou nog niet de helft (47%) het aandurven om eerst een nieuwe woning te kopen voordat de oude is verkocht.

 

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
FacebookTwitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.