Hoge sterfte in het eerste kwartaal

0

In het eerste kwartaal van 2018 zijn 6.000 meer mensen overleden dan er kinderen werden geboren. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. De sterfte in het eerste kwartaal was met 45.000 overledenen relatief hoog. Er overleden relatief veel ouderen.

De afgelopen jaren is het saldo van sterfte en geboorte (de natuurlijke aanwas) in het eerste kwartaal vaker negatief geweest, maar dit kwartaal was de krimp volgens het CBS duidelijk groter. Het eerste kwartaal werd dan ook gekenmerkt door een lang aanhoudende griepepidemie en enkele koude perioden. Omdat ook het migratiesaldo lager was, kwam de totale bevolkingsgroei 5.000 lager uit dan een jaar eerder.

Geboorte

Afgelopen kwartaal werden 39.600 kinderen geboren, ruim 500 minder dan een jaar eerder. Het aantal kinderen dat geboren wordt is al enkele jaren relatief laag. In de wintermaanden overlijden doorgaans meer mensen en worden minder kinderen geboren dan in de zomermaanden.

De verwachting in de bevolkingsprognose van het CBS is dat het saldo van geboorte en sterfte tot 2038 nog positief zal zijn, daarna zal als gevolg van de vergrijzing het aantal overledenen het aantal geboorten overtreffen.

Migratiesaldo

De bevolking groeit de laatste jaren vooral door migratie. Ook in de eerste maanden van 2018 vestigden zich meer mensen in Nederland (53.000) dan er vertrokken (35.000). Het migratiesaldo van 18.500 was ruim duizend lager dan in dezelfde periode van 2017. De immigratie was het afgelopen kwartaal lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Polen vormden in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2014 weer de grootste groep, met per saldo 2.500 migranten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.