Hoge solidariteit basisverzekering

0

Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit en daar kan het ook op rekenen. Er blijkt binnen de basisverzekering een grote bereidheid te zijn om zorgkosten te dragen voor een ander. 74% zegt te willen betalen voor zorgbehandelingen waar zij zelf (nog) geen gebruik van maken.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel van het Nivel, dat eerder metingen heeft gedaan in 2013, 2015 en nu ook 2017.

Op de vraag of iemand bereid is te betalen voor zorgbehandelingen van anderen waar hij/zij zelf (nog) geen gebruik maakt, reageerde 74% van de respondenten positief. In 2015 was dit nog maar 63% en in 2013 73%. Ook de verwachte solidariteit is gemeten. 62% van de respondenten verwacht dat anderen bereid zijn te betalen voor zorg waarvan hij/zij zelf (nog) geen gebruik maakt. In 2015 was dit 54% en in 2013 60%.

Niet solidair met iedereen

Er zijn wel verschillen in de mate van solidariteit. Met mensen die ‘pech’ hebben is meer solidariteit dan met mensen die schijnbaar zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gezondheid. Zo kunnen mensen die een genetische aanleg hebben voor een ziekte, op meer solidariteit rekenen dan mensen die roken, drinken of een ongezonde levensstijl hebben. Door de jaren heen is dit overigens wel aan het verschuiven, zo blijkt uit het Nivel-rapport.

Barometer Solidariteit

Het Nivel brengt de Barometer Solidariteit uit om te meten of mensen bereid zijn zorgkosten te dragen voor anderen en hoe dit verandert over de tijd. Hiertoe legt het Nivel sinds 2013 elke twee jaar een vragenlijst voor aan een selectie van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. De vragen hebben betrekking op solidariteit, verwachte solidariteit en de mate van solidariteit met elf verschillende groepen. Het panel omvat momenteel bijna 12.000 leden van 18 jaar en ouder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.