‘Hoge inflatie maakt spaargeld fors minder waard’

0

De inflatie voor het jaar 2022 komt uit op 10% meldt het CBS. Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl: “Door deze hoge inflatie daalt ook de waarde van het spaargeld van Nederlanders. Wie eind 2010 begon met 100 euro op de spaarrekening, heeft nu qua waarde gemiddeld iets minder dan 82 euro over. De rente op een spaarrekening was gemiddeld 0,1%. Dat is dus bij lange na niet genoeg om de inflatie te compenseren.”

Bulthuis: “Sinds eind 2016 is de inflatie continu hoger dan de spaarrente. Dit betekent dat spaarders al ruim zes jaar lang hun spaargeld alleen maar minder waard zien worden. Uit onze berekeningen blijkt dat wie elf jaar geleden begon te sparen met 100 euro, nu nog maar 82,33 euro aan waarde over heeft. De inflatie heeft dus een hap uit de waarde van ons spaargeld genomen. Op een bedrag van 100 euro lijkt dat misschien nog niet zoveel, maar op een bedrag van 1.000 euro heb je het al over 177 euro die je hebt ingeleverd. En bij 10.000 euro spaargeld leverde je zelfs 1.768 euro in.”

Niet stoppen

Ondanks de lage rente en de hoge inflatie, raadt Bulthuis mensen niet aan om te stoppen met sparen. “Het is nog steeds belangrijk om geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat. Dus voor een financiële buffer blijft sparen nog steeds noodzakelijk. Om de schade van de inflatie te beperken is het dan wel verstandig om voor de hoogste spaarrente te gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.