‘Hoge inflatie kost spaarders ruim 35 miljard euro’

0

Door de torenhoge inflatie in 2022 leverden Nederlandse spaarders 35,5 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld. Dit blijkt uit berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “De spaarrentes zijn in 2022 weliswaar flink gestegen, maar ze konden het waardeverlies door de inflatie niet goed maken”, zegt Amanda Bulthuis (foto), expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.”

Geld.nl keek naar cijfers van DNB om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2022 hadden. Bulthuis: “We hadden met z’n allen voor ongeveer 360 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan. De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,13%. Dat betekent dat Nederlanders 468 miljoen euro aan rente kregen in 2022. Door de inflatie van 10% werd het spaargeld echter ook 36 miljard euro minder waard. Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van ruim 35,5 miljard euro over.”

Daling

“Lichtpuntje voor de spaarder is wel dat de inflatie inmiddels aan het dalen is en de spaarrente blijft stijgen”, zegt Bulthuis. “De hoogste rentes op spaarrekeningen liggen nu tussen de 1 en 2%. En de inflatie is in januari naar verwachting 7,6%. Deze spaarrentes zijn dus nog lang niet voldoende om de inflatie te compenseren, maar het gat wordt wat kleiner. Bovendien zijn de verschillen in spaarrente tussen de banken groot. Dus als je vergelijkt en de hoogste rente kiest, kun je het waardverlies door de inflatie zo klein mogelijk maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.