Hoekstra presenteert agenda financiële sector

0

De financiële sector moet dienstbaar zijn aan burgers en bedrijven. Minister Hoekstra van Financiën wil daarom blijvend inzetten op stabiliteit, integriteit en innovatie. Zo blijft hij pleiten voor hoge buffers bij banken om de stabiliteit van de sector te waarborgen, moeten consumenten beter beschermd worden tegen buitensporige leenvoorwaarden en wordt samenwerking op het gebied van klimaat gestimuleerd.

Dit stelt Hoekstra in de agenda financiële sector die hij aan de Tweede Kamer heeft verstuurd. Deze is tot stand gekomen met inbreng van toezichthouders, experts, betrokkenen uit de financiële sector en andere stakeholders.

Beloningsregels

Verder worden de beloningsregels aangescherpt. Zo komt er een wettelijke verplichting tot het aanhouden van onder meer aandelen in vaste beloningen gedurende vijf jaar. Ook worden financiële instellingen verplicht om in het beloningsbeleid meer rekening te houden met hun maatschappelijke functie, door meer verantwoording af te leggen en van tevoren draagvlak te zoeken voor de beloningsvoorstellen.

Kredieten

Consumenten moeten beter worden beschermd. Juridische mogelijkheden worden onderzocht om kredieten met buitensporige leenvoorwaarden verder aan te pakken. Bij kopen op afbetaling, de zogenoemde verzendhuiskredieten, kent 27% een betalingsachterstand. Net zoals banken over voldoende buffers moeten beschikken, moet voorkomen worden dat huishoudens te hoge schulden aangaan. “Ik wil de risico’s zo veel mogelijk inperken, omdat kredietverlening voor kwetsbare klanten tot grote financiële problemen kan leiden”, aldus de minister.

Witwassen

Hoekstra: “Het is van groot belang dat wordt voorkomen dat het financiële stelsel wordt misbruikt voor bijvoorbeeld witwassen. We zullen samen met de sector en toezichthouders onderzoek doen om de mogelijkheden voor informatie-uitwisseling te versterken. Een financiële sector die klaar is voor de toekomst moet innovatief en duurzaam zijn.” De minister wil daarom in gesprek met de sector over een bijdrage aan een beter klimaat.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.