Hoekstra dringt ‘obsessief’ aan op afbouw hypotheekrenteaftrek

1

In het FD vanmorgen het bericht dat minister Hoekstra van Financiën voorstander is om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen en de maximale hypotheek (LTV) verder te beperken. Dit in ruil voor naar schatting 6,5 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds van 750 miljard euro.

De krant zegt zich hierbij te baseren op coalitiebronnen. In de rest van het kabinet zou weinig animo zijn om weer te morrelen aan het electoraal gevoelige onderwerp. Nederland moet hervormingen aanbieden in ruil voor steun uit het Europese herstelfonds. Volgens het FD zouden de lonkende Europese miljarden voor de ‘hervormingsbeluste bewindsman’ een extra aansporing zijn geweest om hervorming van het hypotheekregime op tafel te leggen, toen het begrotingsoverleg vorige week van start ging. Hierover schrijft het FD: “Hoekstra dringt volgens ingewijden al lang — volgens sommigen zelfs ‘obsessief’ — aan op verdere beperking. Ook de eerder opgelegde verlaging van de maximale hypotheek tot de woningwaarde gaat de minister nog niet ver genoeg.”

Hoewel daar in 2019 nog wel sprake van was, ontbrak in de laatste aanbevelingen van de Europese Raad aan Nederland (mei) de aansporing om iets te doen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat verzwakt de eis vanuit Europa, om hier in ruil voor steun uit het Europese herstelfonds wel iets aan te doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.