Historisch laag tarief

0

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt het belangrijkste rentetarief van 0,75 naar 0,5 procent, het laagste tarief in de geschiedenis van de euro. Dat maakte Mario Draghi, president van de ECB, vanmiddag bekend tijdens zijn maandelijkse persconferentie.

In een verklaring meldt Draghi dat deze uitzonderlijk lage stand “zo lang als nodig” wordt aangehouden, en legt hij uit dat dat de Europese economie de stimulans goed kan gebruiken. Door de rente te verlagen worden investeringen gestimuleerd, sparen ontmoedigt en de consumptie bevorderd, zo is de hoop.

Draghi: ,,De voortdurende zwakke economische staat van Europa en de tamme inflatie hebben de ECB ertoe bewogen de rente te verlagen.  Afgelopen maand laten vertrouwensindicatoren een daling zien, waardoor de angst voor verdere vertraging in het herstel in Europa toeneemt. Daarnaast zijn de inflatieverwachtingen voor de eurozone stabiel.”

Het renteniveau van 0,75 procent geldt sinds juli 2012, toen het percentage waartegen Europese banken geld kunnen lenen bij de ECB voor het eerst in de geschiedenis onder de 1 procent dook. Sindsdien koos de ECB er elke keer voor de rente ongemoeid te laten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.