Hiscox: Grote toename aantal cyberpolissen

0

De belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven voor cyber- en dataverzekeringen neemt explosief toe. Dat blijkt volgens verzekeraar Hiscox onder meer uit de groei van zijn product Cyber & Data Risks.

In het eerste kwartaal van 2016 werden er van deze bedrijfsverzekering tegen de risico’s van datadiefstal en inbreuken door hackers meer polissen afgesloten dan in de vier jaar ervoor. “Dit overtreft al onze verwachtingen”, zegt Yasin Chalabi, manager Professional Insurance & Cyber and Data Risks bij Hiscox. “Hiermee is 80% van ons jaartarget al in het eerste kwartaal gerealiseerd.”

Toch heeft Chalabi wel een verklaring voor de explosief toegenomen vraag vanuit de markt. “Het is een samenspel van factoren. We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het product. En we hebben er veel aan gedaan om bewustzijn te creëren, zowel bij onze klanten als onze partners, voor de cyber- en datarisico’s die bedrijven lopen. Door workshops en seminars te organiseren, door als sparringpartner voor bedrijven en instanties te fungeren en door kennis te vergaren en te delen.”

Kwaliteit en momentum

De kwaliteit van het product speelt volgens Chalabi eveneens een belangrijke rol in de populariteit ervan. “Eind 2015 zijn de dekkingen verder uitgebreid en de polisvoorwaarden verbeterd én vereenvoudigd. Daarnaast kunnen onze klanten gebruik maken van gratis services, zoals een Security Quick Scan en een juridische check van de bewerkersovereenkomst.”

Ook het momentum speelt een rol. Chalabi: “Vanaf dit jaar gelden er veel strengere regels voor het melden van datalekken en kunnen boetes oplopen tot honderdduizenden euro’s. Veel ondernemers die de beslissing hebben uitgesteld, willen nu niet langer zelf de risico’s lopen.”

Hoewel harde cijfers ontbreken, schat Chalabi in dat de meeste bedrijven die cyberrisico’s lopen zich hiervoor nog niet hebben verzekerd. “Ik denk dat tenminste 75% van de markt zich nog niet heeft verzekerd, als het niet meer is. Omdat het om relatief nieuwe bedreigingen gaat, duurt het even voordat ondernemers de risico’s inzien en kunnen beoordelen. Er is op dat vlak nog een wereld te winnen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.