Hidde Coebergh (ING): ‘Klanten hebben u nodig!’

0

Het blijft een eer en genoegen om in de laatste InFinance van het jaar terug te mogen blikken op het voorbije jaar en vooral vooruit te mogen kijken naar het komende jaar. Ik doe dat nu voor de derde keer en het wordt ieder jaar duidelijker dat vooruitkijken en voorspellen nog niet zo eenvoudig zijn.

‘Voor de proactieve onafhankelijke financiële professional is er altijd werk’

Auteur: Hidde Coebergh, Directeur Wonen bij ING

Bijna niemand voorspelde drie jaar geleden de COVID-19 pandemie met al haar gevolgen; dit terwijl in december 2019 de eerste besmetting wereldwijd reeds had plaatsgevonden. Bijna niemand geloofde in december 2021 daadwerkelijk dat wij geconfronteerd zouden worden met een oorlog op het Europese continent, exploderende energieprijzen en dito inflatiecijfers. Ik heb dat uiteraard evenmin allemaal voorzien. Juist daarin zit voor mij een belangrijke les, zowel zakelijk als privé. Flexibiliteit, veerkracht en aanpassingsvermogen zijn cruciaal om te kunnen omgaan met het onvoorspelbare dat onlosmakelijk hoort bij de toekomst, hoe nabij of veraf deze ook is. Dat hebben we allemaal geleerd de afgelopen jaren.

Hypotheekmarkt

Als ik terugkijk op 2022, dan was de turbulentie op de hypotheekmarkt weer ongekend. Spectaculaire aantallen hypotheektransacties van starters, doorstromers en oversluiters geholpen door een lage hypotheekrente in de eerste helft van het jaar. Een snel oplopende hypotheekrente en een qua transacties stevige dalende hypotheekmarkt in de laatste twee kwartalen. Pieken en dalen binnen een tijdspanne van twaalf maanden; ‘het kan verkeren’ zoals Bredero het ooit treffend verwoordde.

Voor de adviseur zie ik nog altijd veel reden voor optimisme en vertrouwen in de toekomst. Ondanks het feit dat de hypotheekmarkt afkoelt, we nauwelijks nog oversluiters zien en het aantal kijkers voor een te koop staande woning is gehalveerd, is er op de woningmarkt nog altijd meer vraag dan aanbod. De recente lichte daling van de huizenprijzen en stijgende hypotheekrente moeten wat mij betreft in een breder perspectief worden gezien. Als je de huidige hypotheekrente afzet tegen de actuele huurprijzen, dan is het in veel gevallen nog altijd aantrekkelijker en verstandiger om een woning te kopen. Dat moet uiteraard wel vakkundig voorgerekend worden, met een advies op maat.

Duurzame vooruitgang voor iedereen’

Duurzaamheid is het afgelopen jaar een nóg belangrijker thema geworden voor huizenkopers en huizenbezitters. Of het nu vanuit de ambitie is om bij te dragen aan een schonere en betere wereld of vanuit een meer financieel gedreven motief; vrijwel iedereen is met duurzaamheid en verduurzaming bezig. Even, met excuus, een beetje reclame: ING staat voor ‘duurzame vooruitgang voor iedereen’ waarbij duurzaamheid en financiële gezondheid hand in hand gaan. ING heeft dit jaar mooie stappen gezet op dit vlak. We hebben inmiddels een duurzaamheidskorting waarmee we energielabel A en hoger belonen en we breiden zo snel als mogelijk de duurzaamheidsfinanciering uit naar 106% LTV en maximaal 9.000 euro Energie Bespaar Budget volgens de LTI- norm.

Verder bieden we onder meer de huisscan van HomeQgo aan en een voordelige energielabel aanvraag via Woningschouw. Ook participeert ING in het Warmtefonds. ING en andere verstrekkers helpen hun klanten bij de verduurzaming van hun huis. Ook dít moet goed doorgerekend worden, met een advies op maat.

Breder adviseren

De aankoop van een huis is hét moment om ook na te denken over de minder mooie momenten van het leven, zoals het beëindigen van een relatie, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Ook thema’s als verzekeringen, pensioen, studie van kinderen en vermogensvorming zijn juist op deze momenten goed bespreekbaar. En uiteraard moet ook dit voorgerekend en in een maatwerkadvies gegoten worden.

Hoe de markt er ook bij staat, de financieel adviseur geeft houvast en stelt consumenten in staat om verantwoorde keuzes te maken voor nu en in de toekomst. De consument weet dat dit advies toegevoegde waarde heeft, want maar liefst twee op de drie klanten kiest voor financieel advies van een onafhankelijk financieel professional. De maatschappelijke relevantie en het belang van gedegen financieel advies worden hiermee maar weer eens onderstreept.

Toenemende adviesbehoefte

Zoals uit eerder genoemde voorbeelden blijkt, is correct voorspellen niet eenvoudig. Toch waag ik mij aan twee voorspellingen voor het jaar 2023. Ten eerste: economische onzekerheid, inflatie en de hypotheekrente zullen leiden tot een voortzetting van de trend van een wat afkoelende huizenmarkt. Een grote dip zie ik echter niet gebeuren. Ten tweede, alle economische en financiële onzekerheden, de blijvend hoge inflatie, een veranderende wet- en regelgeving, de noodzaak tot verduurzaming en natuurlijk het feit dat er altijd hypotheken worden gesloten en Nederland een structureel tekort aan huizen heeft, maken dat de klantbehoefte aan financieel advies eerder zal toenemen dan afnemen.

Terwijl de omstandigheden anders zijn dan bij het schrijven van mijn column in 2020 en 2021, is daarmee de samenvattende conclusie voor 2023 niet wezenlijk anders. Het belang en de noodzaak van financieel advies zijn groot en worden alleen maar groter. Klanten hebben u nodig! U zult wel de klant meer zelf moeten gaan zoeken, dan dat ze u op basis van een beoogde transactie of oversluiting zullen vinden. Voor de proactieve onafhankelijke financiële professional is er altijd werk. Ook, en misschien wel juist, bij economisch meer uitdagende omstandigheden zoals nu en het komende jaar.

“Het belang en de noodzaak van financieel advies zijn groot en worden alleen maar groter”

En u kunt daarbij ook altijd rekenen op ING, bijvoorbeeld met digitalisering van het aanvraagproces voor hypotheken zodat u maximaal de tijd heeft om breed advies te geven. Ook uw ING Relatiemanagers zullen u blijven inspireren en ondersteunen waar dat nodig is. Onze teams staan klaar om u van heldere antwoorden en snelle, foutloze offertes te voorzien. En natuurlijk brengen wij u steeds meer tools, producten en diensten om duurzaamheid een nog vastere plek in uw advies te geven. ING kiest ook in 2023 onvoorwaardelijk voor de onafhankelijke financiële professional. ’t Begint bij jou.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.