‘Het voorkomen van geldproblemen bespaart 180 miljoen euro’

0

SchuldenlabNL heeft, in samenwerking met Deloitte, onderzocht wat de maatschappelijke impact is van Geldfit.nl. Op deze website doen mensen een simpele test om te kijken hoe ze er financieel voor staan. Uit het onderzoek blijkt dat het voorkomen en verhelpen van geldproblemen een besparing oplevert van 180 miljoen euro aan maatschappelijke kosten.

Martin Suithoff, directeur van de Nederlandse Schuldhulproute: “Om geldproblemen te voorkomen is het belangrijk dat mensen in een vroeg stadium naar passende hulp worden geleid. Via een simpele test op Geldfit.nl krijgen mensen inzicht in hoe ze er financieel voorstaan. In 2020 hebben bijna 190.000 mensen gebruik gemaakt van dit platform. Meer dan 25% van de bezoekers ontving op basis van de test een persoonlijk advies. Zo konden mensen grote problemen voorkomen door een plan te maken met online tools, zelf een betalingsregeling te treffen, gekoppeld te worden aan een (online) vrijwilliger of eerder de weg te vinden naar professionele hulp in de gemeente.”

SchuldenlabNL

Deloitte heeft in opdracht van SchuldenlabNL onderzocht wat de maatschappelijke impact is van deze aanpak. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR), de stichting achter Geldfit, werkt in haar aanpak nauw samen met inmiddels ruim 40 bedrijven en overheidsorganisaties, ruim 80 gemeenten en een groot scala aan (schuld)hulpinstanties.

Geldfit

Suithoff: “Door samen met onze partners mensen eerder te bereiken en naar hulp te leiden, voorkomen we dat mensen financiële problemen krijgen. Geweldig dat nu ook vanuit onderzoek wordt bevestigd dat deze aanpak werkt voor een financieel gezonder Nederland. In 2021 hebben we nu al twee keer zo veel mensen bereikt als in 2020, dus dit onderzoek is voor ons de bevestiging dat we met Geldfit door mogen bouwen om nog meer huishoudens met geldproblemen te bereiken.”

Positief

Sadik Harchaoui, Chef de Mission van Stichting SchuldenlabNL: “Het is fantastisch dat deze impactmeting is uitgevoerd en dat de resultaten zo positief zijn. Hieruit blijkt dat onze aanpak werkt om lokaal beproefde interventies, zoals NSR, op te schalen. We hopen dat dit nog meer gemeenten overtuigt om aan te sluiten bij de NSR of een van de andere beproefde interventies. Daarom zullen we een exemplaar van dit rapport sturen naar elke gemeente in Nederland. Zo werken we samen naar een schuldenzorgvrij Nederland.”

Hoofdlijnen impactmeting

Uit de impactmeting blijkt dat er 180 miljoen euro wordt bespaard aan maatschappelijke kosten. Er wordt bijvoorbeeld minder gebruik gemaakt van sociale voorzieningen zoals uitkeringen en re-integratietrajecten en er is een lagere kans op chronische ziekten of GGZ gebruik. Door de toegenomen arbeidsparticipatie van mensen die geen geldzorgen meer hebben, wordt er meer winst gemaakt in de sectoren waar zij (meer) gaan werken en zo groeit het Nederlandse bbp.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.