Het verzekeringstechnisch effect van de Ramadan

0

We horen altijd de schadecijfers rond de jaarwisseling, maar wat is het verzekeringstechnisch effect van de andere feestdagen die we in Nederland kennen? De Vereende zocht het uit, inclusief het effect van de ramadanperiode die volgende week dinsdag begint.

Yousef Jaihi, acceptant bij De Vereende, put hiervoor uit een analyse van de schadecijfers 2007 – 2017 van het Verbond van Verzekeraars. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat tijdens Oud en Nieuw meer brandschades plaatsvinden (+579%) en dat tijdens Kerst meer ingebroken wordt (+25%). De jaarwisseling levert echter de grootste stijging op in de categorie diefstal (+93%). Dat is ook het geval bij het aantal aansprakelijkheidsclaims (+981%), gevolgd door Kerst (+172%) en Sinterklaas (121%).

Minder aanrijdingen

Andere schadeclaims komen juist minder voor, bijvoorbeeld omdat het tijdens vakanties en feestdagen minder druk is op de weg is, waardoor het aantal aanrijdingen afneemt. Tijdens de Kersdagen vinden 55% minder aanrijdingen plaats, tijdens Koningsdag 37% minder aanrijdingen en Oud & Nieuw zorgt voor 21% minder aanrijdingen. De Ramadan is de enige periode die eens stijging laat zien in het aantal aanrijdingen (+4%).

Ramadan

De Ramadan duurt 29 of 30 dagen en begint elke jaar op een andere datum. Hieraan wordt door ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking deelgenomen. Tijdens de Ramadan liggen vooral de aansprakelijkheid- (+28%) en reisschades (+46%) hoger dan normaal. Yousef Jaihi: “Tijdens de Ramadan bezoekt men – na zonsondergang – immers vaker de familie. Met mogelijke gevolgen voor meer ongelukken in en rond huis en reizen naar misschien ook het buitenland.” De maand ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest.

In zijn blog vertelt acceptant Yousef Jaihi meer over de oorsprong en regels van de Ramadan.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.