Herstelkader rentederivaten vastgesteld

0

Het herstelkader rentederivaten is definitief vastgesteld, zo maakte de derivatencommissie maandag bekend. De zes betrokken banken – ABN Amro, Deutsche Bank, ING, Rabobank, SNS Bank en Van Lanschot – hebben met dit definitieve kader ingestemd.

De banken starten begin volgend jaar met de uitvoering van het herstelkader. Zij gaan de dossiers die binnen de scope van het kader vallen, daaraan toetsen. Het gaat vooral om klanten uit het mkb. Ook als klanten al compensatie hebben ontvangen of aangeboden hebben gekregen, worden hun dossiers opnieuw getoetst. Er worden in totaal ongeveer 24.000 contracten van zo’n 19.000 klanten opnieuw beoordeeld.

Externe beoordelaars

De klanten worden in december en januari geïnformeerd over het proces en de tijdslijnen. Of de banken het herstelkader goed uitvoeren, wordt gecontroleerd door teams van onder meer accountants. De AFM heeft strenge eisen gesteld aan de externe beoordelaars die de banken aanstellen. Zowel de banken als de externe beoordelaars rapporteren aan de AFM. In maart en in september zal de AFM aan de minister van Financiën rapporteren over de voortgang en kwaliteit van het werk van de banken.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft eerder dit jaar de derivatencommissie benoemd, die bestaat uit drie onafhankelijke deskundigen. De commissie kreeg de opdracht om een uniform herstelkader overeen te komen met de banken. Op de website van de derivatencommissie is meer informatie te vinden over het herstelkader.

Renteswapschadeclaim

De stichting Renteswapschadeclaim wijst erop dat ongeveer 2000 bezitters van een renteswap zelf in actie moeten komen en zich bij hun bank moeten melden. Als ze dat niet voor 30 juni 2017 doen, vervalt het recht op schadevergoeding.

Het gaat om bezitters van een rentederivaat dat voor 1 april 2011 voortijdig is beëindigd. Dat kwam bijvoorbeeld voor bij de overstap naar een andere bank, financiële herstructurering of bedrijfsbeëindiging.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.