Herstel pensioenfondsen blijft uit

0

De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen blijft in augustus onder de kritieke grens van 100%. Door een extreme rentedaling en negatieve ontwikkelingen op de beurzen komt deze uit op 98%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, liep terug naar 105%.

Uit de Pensioenthermometer van Aon blijkt verder dat deze dekkingsgraad weliswaar hoger is dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%, maar dat een aantal fondsen onder die grens uitkomt. Aon verwacht dat de beleidsdekkingsgraad de komende maanden nog verder zal teruglopen, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet van de baan. Aanstaande donderdag staat een politiek debat over het mogelijke korten van de pensioenen gepland.

Verschillen groter

De extreem lage rente is de belangrijkste oorzaak van de huidige zorgelijke situatie van de pensioenfondsen. Nu de rente zo laag is, ontstaan er grote verschillen tussen fondsen, constateert Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “De fondsen die een groot deel van het renterisico hebben afgedekt staan er nog goed voor, terwijl de andere fondsen nu juist de klappen krijgen. Oftewel: de arme fondsen zijn armer geworden terwijl de rijke fondsen rijk zijn gebleven. Helaas zitten nu juist de meeste deelnemers bij de grote fondsen die ook de grootste klappen te verwerken krijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.