Herkansing pensioenknip vanaf 1 januari

0

Vanaf 1 januari 2017 kunnen pensioendeelnemers die in het recente verleden een vaste uitkering hebben aangekocht, alsnog gebruik maken van de pensioenknip. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken liet dat dinsdag weten aan de Tweede Kamer.

In maart werd bekend dat de variabele uitkering alsnog beschikbaar komt voor pensioendeelnemers die tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015 een pensioen hebben ingekocht. De tijdelijke regeling Pensioenknip gold van 2009 tot 2014 en maakte het mogelijk om bij premie- en kapitaalovereenkomsten de uitkering op de ingangsdatum te splitsen in een tijdelijke uitkering van maximaal vijf jaar en een daarop aansluitende levenslange uitkering. Zo werd voorkomen dat de pensioenuitkering op één moment moest worden ingekocht en afhankelijk was van de rente- en beurskoersen op dat moment.

Tussen wal en schip

Op aandringen van de Tweede Kamer werd de regeling in juli 2015 opnieuw opengesteld, in afwachting van nieuwe wetgeving rond de variabele pensioenuitkering. Mensen met een premie- of kapitaalovereenkomst die tussen 1 januari 2014 en 8 juli 2015 met pensioen gingen, vielen dus buiten de boot. Met het Verbond van Verzekeraars sprak de staatssecretaris af dat er voor deze groep een herkansing zou komen.

Beter pensioenresultaat

Uit een studie van Ortec bleek dat het omzetten van reeds lopende contracten naar nieuwe contracten met een variabele uitkering voordeel kan opleveren voor de deelnemer. Het biedt kans op een beter pensioenresultaat, als de deelnemer bereid is ook na zijn pensionering beleggingsrisico te dragen. “Daarvoor moet het bestaande pensioen ‘contant’ worden gemaakt en kan het daarmee verkregen kapitaal benut worden voor een variabele uitkering volgens de nieuwe wetgeving”, zei het Verbond in maart. “Uit de studie van Ortec blijkt dat dit alternatief interessant kan zijn voor deelnemers die bereid zijn zo’n 12 à 20% van de beleggingsmix in aandelen aan te houden.”

Vanaf 1 januari 2017

In een brief heeft Klijnsma nu de Tweede Kamer geïnformeerd over de voorwaarden voor deze herkansing. De herkansing staat open van 1 januari 2017 tot en met in elk geval 1 juli 2017, schrijft zij. Zowel de verzekeraar als de pensioengerechtigde moeten het eens zijn over het openbreken van het lopende contract. Verzekeraars gaan de mensen om wie het gaat, persoonlijk informeren over de mogelijkheid het lopende contract om te zetten.

Ook moeten de verzekeraars er zorg voor dragen dat hun klanten een weloverwogen keuze maken. Er zijn voor de pensioengerechtigden wel kosten verbonden aan het omzetten naar een contract met een variabele uitkering. Verzekeraars mogen een ‘eerlijke en objectieve vergoeding’ in rekening brengen, schrijft Klijnsma.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.