Herbouwwaardemeter Woningen 2024

0

De Herbouwwaardemeter Woningen 2024 is gereed en de inboedelwaarde-index is bekend, schrijft het Verbond van Verzekeraars. Beide zijn geldig tot 31 december 2024.

De herbouwwaarde is het bedrag dat een verzekerde nodig heeft om een woning, als deze totaal verloren zou gaan, weer op te bouwen in dezelfde staat en volgens de huidige bouwvereisten. De laatste jaren laat de herbouwwaarde een flinke stijging zien. Niet alleen de kosten voor de eisen aan hernieuwbare energie (‘gasloos bouwen’) spelen hierbij een rol. Ook de markt van vraag en aanbod is nog steeds overspannen. Daarnaast fluctueren zowel de energie-, transport- en houtprijzen (dagkoersen) als de loonkosten.

Hernieuwbare energie en gestegen bouwkosten

Voor de nieuwe vereisten aan hernieuwbare energie die per gemeente, straat en pand kunnen verschillen, is vanwege de werkbaarheid besloten hier (net als in 2021 en 2022) een vast percentage van 8% voor mee te nemen. Dit percentage is reeds verwerkt in de basisprijzen. Ook de markt van vraag en aanbod is nog overspannen, zonder zicht op een stabielere situatie. Dit brengt een opnieuw onzekerheid met zich mee voor de hoogte van de bouwkosten. Voor deze onzekerheid is een vast percentage van 5% in de basisprijzen opgenomen.

Inboedelwaarde-index

Het nieuwe indexcijfer voor het bepalen van de inboedelwaarde is dit jaar vastgesteld op 177,1 (2023: 182,1 – 2022: 155,7). Het bijbehorende bedrag per punt voor de inboedelwaardemeter is 1.257,79 euro.  De verklaring hiervoor is te vinden in de huidige wereldwijde (financiële) situatie en de inflatie.

Garantie tegen onderverzekering

De Herbouwwaardemeter en Inboedelwaarde-index leveren een globale uitkomst op. Bovendien kunnen de actuele prijzen schommelen en zijn kosten afhankelijk van de specifieke situatie. Daarom raadt het Verbond aan om bij gebruik van de Herbouwwaardemeter de klant garanties te geven tegen onderverzekering

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.