Herbeoordeling rentederivaten moet opnieuw

0

Banken zijn er onvoldoende in geslaagd om hun rentederivatendossiers op een goede manier te herbeoordelen. Daarom moet een ‘substantieel deel’ van die herbeoordelingen opnieuw worden gemaakt, vindt de AFM.

De AFM heeft geconstateerd dat herbeoordelingen van rentederivatendossiers bij de zes betrokken banken onjuistheden en onvolledigheden bevatten. “In de herbeoordelingen van de banken en de controle daarop door de AFM is in onvoldoende mate sprake geweest van aansluiting bij het wettelijk kader. Bij de uitvoering van hun eigen werkprogramma’s blijken banken het klantbelang onvoldoende centraal te hebben gesteld”, aldus de toezichthouder.

Conclusie op dit moment is dat het proces van herbeoordelingen niet per 31 december 2015 door de banken kan worden afgesloten. De AFM zal op korte termijn met elke bank afspraken maken over noodzakelijke vervolgactiviteiten.

Minister Dijsselbloem van Financiën laat in een brief aan de Tweede Kamer weten achter het besluit van de AFM te staan. Hij betreurt de ontstane situatie en vertraging in het proces. De herbeoordeling van de rentederivaten moet volgens Dijsselbloem echter onbetwistbaar goed en zorgvuldig gebeuren.

Sinds 2007 zijn door banken aan duizenden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf rentederivaten verkocht. Banken zijn sinds 2014 bezig met het herbeoordelen van deze dossiers, omdat er tekortkomingen zaten in de geleverde dienstverlening.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.