Helft hypotheekadviseurs ziet heil in houten huizen voor verduurzaming

0

Meer dan de helft van de hypotheekadviseurs spreekt over verduurzaming in alle adviesgesprekken die zij voeren. 47% ziet houten huizen als oplossing voor het beperken van de hoge CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door de bouw van nieuwe woningen.

Dat blijkt uit een flitsenquete die Munt Hypotheken heeft afgenomen onder meer dan honderd hypotheekadviseurs tijdens een webinar. Directeur Ellen Hensbergen: “Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot. 90% van de adviseurs meent daarnaast dat er meer behoefte voor verduurzaming ontstaat omdat woningen met een ongunstig energielabel komend jaar minder waard worden. Dat is voor ons aanleiding om alternatieve woonvormen niet per definitie uit te sluiten. De helft van de adviseurs geeft aan dat verduurzaming in ál hun adviesgesprekken besproken wordt. 35% bespreekt in de helft van de adviesgesprekken verduurzaming.”

Houten huizen

“Het aantal adviseurs dat in de adviespraktijk houten skeletbouw of volledig houten huizen tegenkomen, zal in de toekomst toenemen”, zegt Hensbergen. “Zo heeft de Metropool Regio Amsterdam bijvoorbeeld een houtbouw convenant gesloten; de MRA wil dat in 2025 houtbouw minimaal 20% van alle nieuwbouw vormt. Animo om naar duurzamere oplossingen te zoeken om de CO2-afdruk te beperken, neemt toe. Daarnaast heeft de wereld van houtbouw zich ontwikkeld.”

Niet happig

Hensbergen: “Hypotheekverstrekkers in Nederland waren lange tijd niet al te happig op houten huizen. De reden daarvoor was de opvatting dat een houten huis sneller zijn waarde verliest omdat hout, als natuurlijk materiaal, sneller gaat rotten en dat een brand sneller zou escaleren in een houten huis. Naast het feit dat een woning van hout de CO2-uitstoot vermindert, isoleert hout goed. Bovendien blijkt dat brand niet sneller uitslaat in een houten huis en is de kwaliteit van houtbouw sterk toegenomen. Wij accepteerden al woningen met houten skeletbouw als onderpand, maar dit wordt nu uitgebreid met prefab woningen en houten huizen met betonnen fundering (mits het huis gebouwd is na 2012). Het blijkt dat de levensduur, onderhoudskosten en waardering van moderne houtbouw vergelijkbaar zijn met die van traditionele bouw. Zolang de kwaliteit vergelijkbaar is, accepteren wij houten woningen. Bijna de helft (47%) van de ondervraagde adviseurs vindt houtbouw ook een goede oplossing om tot een meer duurzame woningbouw te komen. 32% geeft aan nog geen duidelijke mening te kunnen vormen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.