Helft hondenbezitters niet bewust van aansprakelijkheid

0

Bijna de helft van de hondenbezitters in Nederland denkt onterecht dat zij niet aansprakelijk zijn voor hun hond wanneer deze is ondergebracht bij een hondenuitlaatservice. Dit blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC), dat 1016 mensen vroeg naar de aansprakelijkheid wanneer een hond wordt uitgelaten door een uitlaatservice.

Opvallend volgens het AIC is dat Nederlanders zonder hond beter op de hoogte zijn van de aansprakelijkheid van een hondeneigenaar dan de hondeneigenaren zelf. “Van de hondeneigenaren kent 49% de regelgeving rondom aansprakelijkheid van hun huisdier niet. Opvallend is dat 58% van de Nederlanders die een ander huisdier hebben dan een hond, wel weet dat de hondeneigenaar aansprakelijk blijft. Ook de Nederlanders zonder huisdier weten het beter dan de hondeneigenaren zelf. Hiervan zegt 52% dat de hondeneigenaar aansprakelijk blijft. Ongeveer 8% van alle ondervraagden weet niet wie er aansprakelijk is voor de hond.”

Uitlaatservice

Het AIC vindt dit een bijzondere uitkomst. “De eigenaar van de hond is namelijk in principe altijd aansprakelijk is voor zijn hond. Ook als deze wordt uitgelaten door een hondenuitlaatservice. Mocht de uitlaatservice er voor kiezen om de hond los te laten lopen, dan is de uitlaatservice wel aansprakelijk. Deze vorm van aansprakelijkheid is ontstaan, omdat dieren onberekenbaar kunnen zijn (en daarmee een risico vormen in het maatschappelijke verkeer). Indien letsel wordt opgelopen door ‘de eigen energie’ van een dier, is de bezitter van het dier hiervoor aansprakelijk. Met eigen energie wordt bedoeld: de actie die de hond onderneemt”, aldus de onderzoekers.

150.000 Bijtincidenten

Volgens het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) vinden er jaarlijks ongeveer 150.000 bijtincidenten plaats buitenshuis. 18% van de Nederlandse huishoudens heeft één of meerdere honden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.