Heel ver buiten de Randstad maken jongeren nog kans

0

Thuiswonende jongeren die in de Randstad wonen en uit huis willen verhuisden minder vaak dan jongeren die buiten de Randstad wonen. Aan de randen van Nederland lukt het ze nog relatief goed om hun wens uit huis te gaan te realiseren.

Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. Van de thuiswonende jongeren die hebben aangegeven graag het huis uit te willen, verhuisde van 2021 tot 2023 45% daadwerkelijk. Tussen 2015 en 2017 was dit nog 51%. Steeds meer thuiswonende jongeren willen meteen een koopwoning, maar het aandeel dat naar een huurwoning verhuisde bleef gelijk. In de Randstad verhuizen jongeren die uit huis willen minder vaak dan daarbuiten.

In Woononderzoek Nederland (WoON), dat elke drie jaar wordt uitgevoerd, wordt aan mensen gevraagd of zij binnen twee jaar willen verhuizen. Eerder bleek al dat het aandeel thuiswonende jongeren dat wilde verhuizen maar geen woning kon vinden, tussen 2015 en 2021 was verdubbeld naar 12 procent. Het CBS heeft nu onderzocht hoeveel thuiswonende jongeren van 18 tot 35 jaar die aangaven graag op zichzelf te willen gaan wonen, dit ook daadwerkelijk deden in de twee jaar na de enquête.

Koopwoning blijft wens

In 2023 woonde 29% van de jongeren die in de twee jaar daarvoor uit huis gingen in een koopwoning. Daarin is niet veel veranderd sinds 2015. Wel verhuisden thuiswonende jongeren met een voorkeur voor een koopwoning steeds vaker naar een huurwoning. Van 2021 tot 2023 was dit bijna de helft van deze groep. Van 2015 tot 2017 lukte het bijna twee derde van degenen die het ouderlijk huis verlieten en hadden aangegeven een koopwoning te willen om die wens te realiseren.

Thuiswonende jongeren die vanwege studie of werk willen uitvliegen, verhuisden vaker dan degenen die uit huis willen om zonder ouders te wonen. Mogelijk komt dit volgens CBS doordat mensen die voor studie of werk verhuizen ook echt moeten verhuizen. Ook de jongeren die direct willen samenwonen lukte het relatief vaak om te verhuizen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.