HDN ziet hypotheekmarkt licht afkoelen

0

In april zijn er ruim 54.000 hypotheekaanvragen door het HDN-netwerk gegaan. Daarmee lijkt de hypotheekmarkt iets afgekoeld na de piek in aanvragen in het eerste kwartaal. Een piek die ontstond na een reeks van renteverhogingen.

Het aantal aanvragen in april ligt overigens nog steeds ruim boven het gemiddelde per maand in 2021, zo blijkt uit de cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk). In april 2022 bedroeg de gemiddelde hypotheek 361.000 euro op de kopersmarkt. Voor oversluitingen, tweede hypotheken en verbouwingen worden doorgaans lagere hypotheeksommen aangevraagd. In de niet-kopermarkt was de gemiddelde hypotheek dan ook 168.000 euro.

Renteverhoging breekt dagrecord

De aankondiging van rentewijzigingen heeft volgens HDN duidelijk invloed op het aantal hypotheekaanvragen. In 2021 registreerde HDN met name in maart en oktober een significante piek in hypotheekaanvragen nadat aanbieders aankondigden hun hypotheekrente te verhogen. Dat was ook zichtbaar in februari 2022, toen door de aangekondigde renteverhogingen dagrecords werden verbroken door de toestroom van aanvragen in de niet-kopersmarkt (oversluiten en verbouwen).

HDN: “Dit resulteerde in een ongeëvenaard eerste kwartaal met ruim 191.000 aanvragen waar dit er in Q1 2021 nog 139.000 waren. Afgelopen maand is het aantal hypotheekaanvragen16% minder dan in maart toen er circa 64.000 aanvragen werden gedaan. Hiermee is de storm op de hypotheekmarkt weer iets gaan liggen, al is het aantal hypotheekaanvragen in april nog steeds 16% hoger dan dezelfde maand vorig jaar.”

Oversluiters domineren

Vorig jaar en het eerste kwartaal van 2022 domineert de niet-kopersmarkt de hypotheekmarkt. Vanaf maart 2021 registreerde HDN meer aanvragen van de niet-kopersmarkt dan van de koopmarkt, met een verschil van circa 4.000 aanvragen. Dit patroon zette ook door in april 2022, waar de niet-kopersmarkt nog steeds zichtbaar groter is dan de kopersmarkt, al merkt HDN op dat het verschil kleiner wordt.

Waar kopers in 2020 gemiddeld 25.000 aanvragen per maand deden, was dit aantal in 2021 gedaald naar 22.200 aanvragen per maand. In 2022 staat dit aantal op gemiddeld 24.000 per maand. HDN: “Daaruit concluderen wij dat ondanks de druk op de woningmarkt de hypotheekmarkt voor de aankoop van een woning op peil blijft.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.