HDN voegt data directe kanaal ABN en Rabo toe

0

De gegevens over afgesloten hypotheken die via het HDN-platform verlopen, worden voortaan aangevuld met data over het totaal aantal gepasseerde hypotheken van het directe kanaal van ABN Amro en Rabobank. Hierdoor kan HDN nu nagenoeg de totale hypotheekmarkt inzichtelijk maken.

Ongeveer 85% van de hypotheekaanvragen verloopt via het HDN platform. Dit levert informatie op over de hypotheekmarkt die HDN beschikbaar stelt aan haar partners via de HDN-Index. Deze index is nu uitgebreid met informatie over het totaal aantal gepasseerde hypotheken van het directe kanaal van zowel ABN AMRO als de Rabobank. Op basis van al deze data samen concludeert HDN dat de particuliere hypotheekmarkt in 2020 voor 104 miljard euro aan hypotheken heeft afgesloten en vorig jaar de 20-jarige rentevaste periode met 56% het meest populair was.

Data zonder overbruggingsfinancieringen

Arjen de Bake van HDN: “Dankzij deze aanvulling kunnen wij de gepasseerde hypotheken via het HDN-platform uitbreiden met de gepasseerde hypotheken die door ABN Amro en Rabobank buiten het platform worden verwerkt. Het betreft hier de hypotheken die de consumenten daadwerkelijk bij de notaris hebben afgesloten of nieuw opgenomen geld binnen de bestaande hypothecaire inschrijving. Wat onze cijfers uniek maakt is dat wij de opgenomen hypothecaire bedragen publiceren die consumenten echt lenen en niet overbruggingsfinancieringen die daar vaak bij worden gedaan.”

Passeervolume 2021 nu al 18 miljard

Voor de eerste twee maanden van 2021 ziet HDN een passeervolume van ruim 18 miljard. Dat ligt aanzienlijk hoger dan in 2020. De vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor jonge kopers heeft ervoor gezorgd dat consumenten tot 30 jaar hun passering eind 2020 hebben uitgesteld; het percentage passeringen in januari lag volgens HDN in deze groep dan ook 156% hoger dan in december 2020 (7.853 tegenover 3.067).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.