HDN: ‘Verbouwers op kop in hypotheekmarkt’

0

Mei zorgt met meer dan 42.000 hypotheekaanvragen dat de hypotheekmarkt verder afkoelt na de piek in aanvragen in februari (72.351 aanvragen). Het aantal aanvragen in de afgelopen maand ligt 14% lager dan in mei 2021 toen er 48.912 aanvragen werden gedaan. Opvallend is dat de oversluiters, die de hypotheekmarkt al sinds augustus 2019 aanvoeren, hun koppositie hebben afgestaan aan de verbouwers. Dit blijkt uit de cijfers van HDN.

In de eerste maanden van 2022 zijn de hypotheekrentes gestegen. HDN: “Dit heeft invloed gehad op het aantal hypotheekaanvragen. In februari en maart piekte het aantal aanvragen naar ongekende hoogte, omdat veel mensen hun hypotheek zo snel mogelijk wilden oversluiten voor een nog zo laag mogelijke rente. Nu de rentestijgingen afvlakken, zien wij daar in mei ook effecten van terug op de hypotheekmarkt.”

Sterke daling oversluiters en gepensioneerden

HDN: “De oversluiter en gepensioneerde hebben duidelijk hun slag geslagen en trekken zich nu terug. Met respectievelijk 6.300 en 3.500 hypotheekaanvragen in mei zijn deze klantprofielen gedaald met 69% in vergelijking met recordmaand februari 2022 en 36% ten opzichte van mei 2021. De eerste plek is ingenomen door de verbouwers, met circa 8.900 aanvragen in mei.”

Kortere looptijd hypotheek

“Ook zien we dat consumenten nu voor kortere rentevaste periodes kiezen”, aldus HDN. “De gemiddelde rentevaste periode bedroeg in mei 2021 nog 19,9 jaar, waarbij 57% van de leningdelen 20 jaar werd vastgezet. In mei 2022 zien wij een daling naar 17,2 jaar en wordt nog maar 39% van de leningdelen 20 jaar vastgezet. Met een kortere rentevaste periode zijn de maandlasten voor de hypotheek lager. Consumenten kiezen daarom nu weer vaker voor een rentevaste periode van 10 en 15 jaar waarmee zij de rentestijging compenseren.”

Gemiddelde inkomen

Het gemiddelde inkomen zag HDN over alle klantprofielen stijgen. Dit kan te maken hebben met de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor lonen stijgen. De gemiddelde LTI (Loan to Income), is met 0,2 gedaald naar 3,6. in vergelijking met mei 2021.

Doorstromers

HDN: “Opvallend is dat bij een aantal klantprofielen de aangevraagde hypotheeksom is gedaald. Zo vroegen gepensioneerden, die in de meeste gevallen hun hypotheek oversluiten, 18% minder hypotheek aan, circa 140.000 euro, waar dit in mei 2021 nog 172.000 was. De gemiddelde hypotheeksom van de oversluiter daalde 13% naar 213.801 euro.”

Tweedeling

“In de kopersmarkt zien wij een tweedeling onder de klantprofielen. Onder de doorstromers (opstromer, doorstromer NHG en ondernemer) is het hypotheekbedrag gelijk gebleven of licht gedaald (<3%) ten opzichte van mei 2021. De hypotheeksom bij de drie startersprofielen (starter jong/stabiel/hoogsegment) is in vergelijking met mei 2021 juist gestegen met 6% naar 291.000 euro”, aldus HDN. “Geconcludeerd kan worden dat de doorstromers bereid zijn minder te (over)bieden voor een woning, daar waar er nog krapte blijft voor de starter.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.