HDN start pilot Inkomensbepaling Pensioen

0

Een selectieve groep marktpartijen start deze maand een pilot met de Inkomensbepaling Pensioen. Daarmee kan direct een pensioeninkomen worden berekend op basis van de gegevens uit MijnPensioenOverzicht (MPO). HDN verkort hiermee opnieuw de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag.

Met de Inkomensbepaling Pensioen wordt het bestendige pensioeninkomen bij AOW-leeftijd en, indien van toepassing, ook vóór AOW-leeftijd geautomatiseerd berekend op basis van de gegevens van het MPO. Geldverstrekkers, intermediairs en NHG hebben hiervoor – onder coördinatie van HDN – rekenregels opgesteld en een gestandaardiseerde rekentool ontwikkeld. Klanten downloaden hun pensioengegevens via Mijnpensioenoverzicht.nl en de adviseur gebruikt deze informatie in de rekentool die het pensioeninkomen afgeeft.

Geldverstrekkers en adviseurs hoeven het pensioeninkomen niet meer zelf vanuit het MPO te berekenen, maar kunnen gebruik maken van de gestandaardiseerde rekentool. Hierdoor maken de ketenpartijen altijd gebruik van hetzelfde pensioenbedrag. Uiteraard alleen met toestemming van de klant.

Pilot van start

Deelnemers aan deze pilot zijn ING, ABN Amro, Aegon, Florius, Rabobank, De Hypotheker, NHG en HDN. Zij gaan de komende drie maanden met de rekentool aan de slag. Als de pilot succesvol verloopt wordt de applicatie voor alle intermediairs en geldverstrekkers beschikbaar gemaakt. Eerder vond op deze wijze de succesvolle introductie van de Inkomensbepaling Loondienst plaats.

Merlyn van den Berg, adjunct directeur van HDN: “Na het succes van de Inkomensbepaling Loondienst ben ik blij dat deelnemende partijen hebben doorgepakt op het nog verder digitaliseren van het inkomensonderdeel. Dit is zeker niet de laatste stap die we samen met de keten zetten. Het verder inrichten van het hypotheekproces op basis van brondata gaat de consument, adviseur en aanbieder veel tijd, kosten en moeite besparen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.